Novi financijski instrument za poduzetnike vrijedan više od 42 milijuna eura

Slika /slike/Vijesti/MRRFEU_Potpisivanje_18.04.2019.JPG

Kroz deset financijskih instrumenata lansirano je 344 milijuna eura i otvoreno 4100 novih radnih mjesta

Europski investicijski fond (EIF) i Fil Rouge Capital danas su potpisali Sporazum o financiranju razine II kojim je omogućeno lansiranje financijskog instrumenta „ESIF Fond rizičnog kapitala“ uključujući i Akceleratorsku komponentu, čime je Fil Rouge Capital postao upravitelj fonda zahvaljujući bogatom iskustvu u upravljanju fondovima rizičnog kapitala i akceleratorima. Ovaj financijski instrument ukupne vrijednosti preko 42 milijuna eura bit će usmjeren na ranije faze ulaganja u svrhu potpore razvoju inovativnih poduzetnika, a rezultat je Sporazuma o financiranju između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Europskog investicijskog fonda.

Potpisivanjem Sporazuma o financiranju razine II, Fil Rouge Capital je preuzeo obvezu da prikuplja privatni kapital koji će se, paralelno uz dodijeljena sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), ulagati u krajnje primatelje financijskog instrumenta, odnosno poduzetnike početnike. Do sada je Fil Rouge Capital za ovaj financijski instrument privukao interes od skoro 7 milijuna eura privatnog kapitala, uz najavu mogućnosti povećanja tog iznosa.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac naglasila je kako je potpisivanje sporazuma između EIF-a i Fil Rouge Capitala još jedan korak u smjeru ostvarenja cilja kojeg si je Vlada RH postavila za revitalizaciju hrvatskog tržišta start-upova: „Osiguranjem EU sredstava za novi financijski instrument Vlada je dala snažan poticaj hrvatskim poduzetnicima. Očekujemo rast investicija u poduzetnike početnike, kako bi inovativna poduzeća konačno dobila poticaj za tržišni rast i razvoj.“ Ministrica Žalac dodala je kako je neupitan doprinos ovog financijskog instrumenta u smjeru ubrzanja transformacije našeg gospodarstva kroz koncentraciju inovacijskih kapaciteta i dostupnosti poduzetničke potporne infrastrukture, a s krajnjim ciljem povećanja globalne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.
 
Ovaj financijski instrument „ESIF Fond rizičnog kapitala“ je deseti po redu koji je lansiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao Upravljačko tijelo najvećeg operativnog programa za EU sredstva, čime je na raspolaganje hrvatskom tržištu stavljeno više od 550 milijuna eura. Zahvaljujući financijskim instrumentima podržano je skoro 1.575 poduzetnika koji su investirali 344 milijuna eura u razvojne projekte malog gospodarstva čime se omogućilo stvaranje više od 4.100 novih radnih mjesta.
 
Jacques Darcy, EIF-ov direktor upravljanja mandatima vlasničkih ulaganja, pri potpisivanju Sporazuma  je rekao: „Vrlo smo uzbuđeni što smo preferirani partner Vlade Republike Hrvatske za provedbu inicijative posvećene podršci nastajanju hrvatskog start-up tržišta i čvrsto smo uvjereni da će Fil Rouge odigrati ključnu ulogu u ostvarenju ideja lokalnih poduzetnika. Jednako smo uzbuđeni što smo brzo i učinkovito ostvarili prvo partnerstvo EIF-a s Hrvatskom na području vlasničkih ulaganja i nadamo se da će to obilježiti samo jedno od brojnih poglavlja u našoj zajedničkoj potpori hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima kako bi ostvarili pristup financiranju u budućnosti.
 
Ovaj novi fond značit će promjenu za start-up tržište u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital moći će uložiti 42 milijuna eura u čitav spektar poduzetnika početnika, od najranije faze inkubacije, preko akceleracije i konačno do faze rasta start-upova. Već smo vidjeli da u Hrvatskoj ima mnogo talenata koji mogu imati koristi od ulaganja ovog fonda i od smjernica koje Fil Rouge može dati s pomoću međunarodne mreže mentora - radujemo se što ćemo je podržati. Vrlo smo ponosni što smo izabrani za upravljanje ovim fondom i predani smo njegovom budućem uspjehu. Želimo se zahvaliti EIF-u na vjeri u nas i na profesionalnosti te brzini kojom je taj proces završen”, naglasio je predstavnik upravitelja fonda Fil Rouge Capitala II Julien Coustaury.
 
Temelji za pokretanje ovog financijskog instrumenta postavljeni su 7. lipnja 2018. godine potpisivanjem Sporazuma o financiranju između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u svojstvu Upravljačkog tijela Operativnoga programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, i EIF-a kojemu je Ministarstvo dodijelilo 35 milijuna eura EU sredstava i povjerilo provedbu „ESIF Fonda rizičnog kapitala“. Tim je Sporazumom EIF preuzeo zadaće provedbe predmetnog financijskog instrumenta, kao i poslove odabira te nadzora rada upravitelja fonda.

Pisane vijesti