Nove mjere potpore razvoju brdsko planinskih područja

Slika /slike/Vijesti/Ured-Predsjednice-6-5-2015.jpg

Indeks razvijenosti uveden je 2009. , no tek je novim Zakonom o regionalnom razvoju RH riješen višegodišnji problem paralelnog izdvajanja različitih kategorija slabije razvijenih područja i uveden jedinstveni sustav potpomognutih područja koja više od 25% zaostaju za prosjekom razvijenosti RH, a izdvajaju se na razini županija i jedinica lokalne samouprave (JLS).

„Povezivanjem poticajnih mjera s indeksom razvijenosti riješili smo nepravedno i neopravdano višegodišnje zapostavljanje 100 izrazito nerazvijenih općina i gradova koji su do sada bile izvan bilo kakvog sustava pomoći“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, nakon sastanka u Uredu Predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, sazvanog na temu novih mjera iz Zakona o regionalnom razvoju i statusa brdsko-planinskih područja. 

Potpredsjednik Grčić istaknuo je da je najveći stupanj poticaja za najslabije razvijena potpomognuta područja, a pomoć u prijelaznom razdoblju od pet godina namijenjena je i za ukupno 56 JLS koje su izgubile pravo na poticajne mjere među kojima je njih 35 s brdsko-planinskih područja (BPP).

Pomoć iz državnog proračuna u prijelaznom razdoblju veže se uz indeks razvijenosti lokalne jedinice i postupno se smanjuje. Osnovica za izračun pomoći je prihod od poreza na dobit  u 2013. godini na području JLS uvećan za dio poreza na dohodak koji je JLS u 2013. godini ostvarila iz uvećanog udjela u porezu na dohodak.

U 2015. osigurano je 102 milijuna kuna prijelaznih pomoći za općine i gradove s brdsko-planinskih područja.

Novi Zakon o regionalnom razvoju RH uvodi i novu kategoriju područja s razvojnim posebnostima.  

To su područja koja se prema svojim prirodno-geografskim, klimatskim te drugim specifičnim obilježjima koja znatno utječu na razvijenost, mogu izdvojiti od drugih područja Republike Hrvatske.

„Gradi se novi sustav. Dio tog sustava su i prilagodbe zakonodavnog i programskog okvira koji se odnosi na BPP: redefiniranje kriterija njihovog izdvajanja i utvrđivanje posebno kreiranih mjera za prevladavanje razvojnih izazova prilagođenih specifičnostima tako izdvojenih područja", kazao je potpredsjednik Grčić, najavljujući i više dodatnih mjera kojima će se osigurati trajna potpora razvoju brdsko planinskih područja. Prva grupa mjera potpore jedinicama lokalne samouprave s brdsko planinskih područja stupit će na snagu 1. siječnja 2016. i odnosit će se na preraspodjelu prihoda od poreza na dohodak, dodatne tekuće pomoći  iz Državnog proračuna, veći udio u šumskom doprinosu i pomoć u održavanju nerazvrstanih cesta u ekstremnim zimskim uvjetima.


Pisane vijesti