Norveška podupire razvoj Hrvatske sa 100 milijuna eura

Slika /slike/Vijesti/Norveška podupire razvoj Hr_3_7_2018.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Zagrebu s predsjednicom Vlade Kraljevine Norveške Ernom Solberg te tom su prigodom ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i norveška veleposlanica Astrid Versto potpisale su Memorandum o razumijevanju o provedbi Norveškog financijskog mehanizma 2014.-2021. i Memorandum o razumijevanju o provedbi EPG financijskog mehanizma 2014.–2021. između Hrvatske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

Spomenuti memorandumi stavljaju na raspolaganje Republici Hrvatskoj 103,4 milijuna eura do 2024. godine i "odnose na financijske mehanizme Norveške kao svojevrsnog fonda za potporu za razvoj Hrvatske", istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednicom Vlade Kraljevine Norveške Ernom Solberg.
 
Kroz financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora predviđena je dodjela bespovratnih sredstva u iznosu 56,8 milijuna eura, a kroz Norveški financijski mehanizam  u iznosu od 46,6 milijuna eura.
 
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u predmetnim memorandumima osim uloge Nacionalne fokalne točke ima i ulogu program operatora za program Lokalnog razvoja, a ostvarit će se suradnja s donatorima kroz programe lokalnog razvoja, energetike, civilnog društva, poduzetništva, pravosuđa i socijalnog dijaloga.
 
Solberg, prva predsjednice Vlade Kraljevine Norveške u posjeti Hrvatskoj nakon 18 godina, dodala je kako će taj instrument ojačati odnose i u područjima poput pravosuđa i civilnog društva. Otkrila je da je gospodarska suradnja između dviju država nakon ulaska Hrvatske u EU narasla 30 posto, no da postoji veliki potencijal daljnjeg jačanja, posebice u plavom i zelenom sektoru.
 
U nazočnosti dvoje predsjednika vlada potpisan je sporazum o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka, a Solberg je naglasila kako je to "znak povjerenja" između dviju država koji otvara put novim suradnjama.

Pisane vijesti