Na sjednici Otočnog vijeća u Pagu prezentiran „Projekt Otoci“ za učinkovitije korištenje EU fondova

Slika /arhiva/SLIKE/Otocno-vijece-Pag_6_6_2014.jpg

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o otocima u državnom proračunu uštedjet će se godišnje oko 50 milijuna kuna, kazao je Venko Ćurlin, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije na sjednici Otočnog vijeća, koja se u petak, 6. lipnja, pod predsjedanjem Jakše Puljiza, zamjenika ministra, održala u gradu Pagu.

U tijeku je javna rasprava prijedlogu izmjena i dopuna tog zakona koje bi trebale stupiti na snagu početkom 2015. godine. Počevši od 2002. godine Vlada RH provodi mjere subvencioniranja cijene otočnog javnog cestovnog prijevoza, te cijene isporuke pitke vode otočnim domaćinstvima brodom vodonoscem ili  cestovnim vozilom čiji nositelji imaju prebivalište na otocima.

Predloženim izmjenama racionalnije će se upravljati sredstvima državnog proračuna, postići će se viši stupanj odgovornosti jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave, krajnji korisnici neće biti uskraćeni, ali će se smanjiti zlouporabe.

Članovi Otočnog vijeća, te načelnici i gradonačelnici otočnih općina i gradova koji su sudjelovali na sjednici, upoznati su i sa sadržajem Upitnika o održivom razvoju otoka. Kako je kazao Radoslav Barišić, načelnik Sektora za otoke u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, ideja održivog razvoja počiva na uspostavljanju ravnoteže između ekonomskog rasta, napretka društva i brige za okoliš.

Upitnik, koji će uskoro biti upućen, namijenjen je otočnim općinama i gradovima ili jedinicama lokalne samouprave na kopnu koje imaju nadležnost nad otocima. Time će se dobiti i cjelovita slika stanja na hrvatskim otocima.

Jakša Puljiz, zamjenik ministra informirao je i o mogućnostima korištenja EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Republici Hrvatskoj je iz europskog proračuna na raspolaganju 10,423 milijardi eura, od čega za cilj ulaganje u rast i radna mjesta 8,397 milijardi eura, a za poljoprivredu i ruralni razvoj 2,026 milijardi eura. Za pomorstvo i ribarstvo raspoloživo je dodatnih 280 milijuna eura, za Inicijativu za zapošljavanje mladih u 2014. i 2015. godini 66,177 milijuna eura te 456,147 milijuna eura iz Instrumenta za povezivanje Europe 2014.-2016.

Za razdoblje 2014.-2020. godine, Hrvatska priprema dva operativna programa, jedan iz područja konkurentnosti i kohezije (oko 6,881 milijardi eura) i drugi iz područja učinkovitih ljudskih resursa (oko 1,516 milijardi eura).
 

Hrvatska je namijenila visoki udio ulaganja, više od 3,4milijardi eura, za zaštitu okoliša, prilagodbu klimatskim promjenama i mrežnu infrastrukturu.
 

-Želimo okrupniti vaše potencijale, potaknuti vas na suradnju, ugradit ćemo mehanizme koji će otocima davati prednost u pojedinim programima, ali ključna je i vaša inicijativa u pokretanju projekata. U Programu ruralnog razvoja bit će najviše mogućnosti za financiranje potreba koje se iskazuju na otocima. Značajna sredstva su na raspolaganju, ali je i puno onih koji imaju potrebe. Ulažite u mlade kadrove, koji će nositi EU projekte – poručio je zamjenik ministra.

Na sjednici Otočnog vijeća prezentiran je i „Projekt Otoci“, koji će trajati 24 mjeseca od potpisivanja ugovora. Riječ je o „lovcima na projekte“, odnosno stvaranju baze projektnih ideja na otocima koje će biti prihvatljive za sufinanciranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Cilj je učinkovito korištenje sredstava iz EU fondova na otocima podizanjem kapaciteta svih uključenih i zainteresiranih strana iz javnog i civilnog sektora, na lokalnoj i regionalnoj razini otočnog područja. 
 
 

 

 

 


Pisane vijesti