Na sastanku Koordinacije župana Jadranske Hrvatske predstavljen novi Zakon o regionalnom razvoju

Slika /arhiva/SLIKE/Gospic_11_12_2014.JPG
Zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz prezentirao je najvažnije odredbe novog Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, na sastanku Koordinacije župana i predstavnika regionalnih koordinatora županija Jadranske Hrvatske, održanom u Gospiću, u prostorijama Ličko-senjske županije.

Kroz jedinstvenu kategorizaciju potpomognutih područja definiranih prema indeksu razvijenosti, povećat će se učinkovitost trošenja sredstava iz državnog proračuna namijenjenih poboljšanju položaja slabije razvijenih područja. Ukupno 100 novih jedinica ulazi u sustav, dok 65 jedinica prema indeksu razvijenosti izlaze iz sustava.

Uvedeno je i prijelazno razdoblje isključivanja i uključivanja u sustava poticaja i prijelazne potpore za JLS čiji indeks razvijenosti prelazi 75 posto. 

Važno je istaknuti i uvođenje nove kategorije područja nazvanih područja s razvojnim posebnostima. Radi se o područjima koja se prema svojim prirodno-geografskim, klimatskim te drugim specifičnim obilježjima koja znatno utječu na razvijenost mogu izdvojiti od drugih područja Republike Hrvatske. Takva kategorizacija će omogućiti da i druga područja osim potpomognutih imaju posebne povoljnosti kod sudjelovanja u programima financiranim od strane EU fondova ili drugih domaćih izvora (sudjelovanje u posebnom fondu za slabije razvijena područja, prednost kod selekcije projekata), te kroz korištenje posebno kreiranih mjere za prevladavanje razvojnih izazova prilagođenih specifičnostima tako izdvojenih područja. 


Pisane vijesti