Na konferenciji INNOVA 2016. predstavljen EU natječaj za poduzetnike vrijedan 748 milijuna kuna

Slika /slike/Vijesti/sheraton.jpg

Ministar Tolušić: "Ulaganje u istraživanje i razvoj kruna je rada poduzetnika, jer omogućava povećanje konkurentnosti i stvaranje dodatne vrijednosti!"

U hotelu Sheraton održana je konferencija INNOVA 2016. povodom objave otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“ čija vrijednost iznosi 748 milijuna kuna.
 
Svečanom otvorenju konferencije prisustvovali su savjetnik predsjednika Vlade RH za gospodarstvo Jakša Puljiz, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unijeTomislav Tolušić i ministar gospodarstva Tomislav Panenić.
 
Iako se u prosjeku u Europskoj uniji izdvaja nešto više od 2 posto BDP-a za istraživanje i razvoj, Hrvatska trenutno izdvaja samo 0,8 posto BDP-a. Prema svim važnijim strateškim dokumentima Republike Hrvatske, potrebno je ostvariti 1,4 posto izdvajanja do 2020. godine. Savjetnik predsjednika Vlade RH i ministri složili su se da je pokretanje ovog natječaja samo prvi u nizu koraka prema ostvarenju tog cilja i stvaranju inovativnog i poduzetničkog okruženja u Hrvatskoj.
 
„Hrvatska je među prvima napravila Strategiju pametne specijalizacije i raspisala natječaj ovakvog obujma za istraživanje, razvoj i inovacije. Današnji odaziv na konferenciju  pokazatelj je da se naši poduzetnici itekako žele i mogu uključiti u globalno tržište“, izjavio je ministar Tolušić.
 
Sredstva iz ovog natječaja namijenjena su poduzetnicima za provođenje projekata istraživanja i razvoja koji će rezultirati novim ili znatno poboljšanim proizvodom ili uslugom. Najniža vrijednost potpore iznosi 190 tisuća kuna dok je najviša vrijednost potpore 56 milijuna kuna.
 
Konferencija INNOVA 2016. u Zagrebu samo je početak predstavljanja natječaja „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. U idućih mjesec dana planirano je održavanje još tri takve konferencije u Opatiji, Splitu i Osijeku, kao i održavanje edukacijskih radionica u ostalim gradovima Hrvatske.
 
Nakon uvodnog dijela konferencije, ministar Tolušić, ministar Panenić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unijeTomislav Petric sudjelovali su u svečanom potpisivanju ugovora za strateške projekte „Podrška inicijativi klastera konkurentnosti“, ukupne vrijednosti 67.494.068,00 kuna i „Podrška uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi“ ukupne vrijednosti 66.294.768,00 kuna.

Pisane vijesti