Na jesen poslijediplomski studij "Priprema i provedba EU projekata"

Slika /slike/Vijesti/Novi_studij_Sveuciliste_Zagreb_24_6_2015.jpg

U drugoj polovici rujna započet će interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij "Priprema i provedba EU projekata" koji će izvoditi Pravni, Ekonomski, Građevinski i Agronomski fakultet te Institut za razvoj i međunarodne odnose, istaknuto je u srijedu na predstavljanju studija u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj studija je obrazovati i osposobiti polaznike za kvalitetnu pripremu te učinkovitu i djelotvornu provedbu razvojnih projekata i strategija financiranih sredstvima EU, kao i drugih međunarodnih i nacionalnih izvora.

Na studiju će se obrazovati i osposobljavati zaposlenici iz gospodarstva, tijela državne uprave, jedinica lokalne i regionalne samouprave, javnih poduzeća, konzultanti te nezaposleni visokoobrazovani građani koji će pohađanjem studija izgraditi svoje kompetencije te na tržištu rada postati konkurentnija radna snaga.

Prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga istaknuo je važnost suradnje sveučilišta i gospodarstva. Kazao je kako se Hrvatska ne može razvijati i izvući iz krize ukoliko se svi potencijali ne uključe u te napore.

Tu je važna pomoć hrvatskih sveučilišta, čije znanje trenutno nije dovoljno iskorišteno i potrebno je to znanje dati na korištenje gospodarstvu, kazao je Šimpraga napominjući kako hrvatsko gospodarstvo svjetskom i europskom može konkurirati samo novim inovativnim proizvodima i uslugama.
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić također je naglasio važnost suradnje sveučilišta i gospodarstva.

Jedna od ključnih stvari u novoj Financijskoj perspektivi EU je jačanje kapaciteta hrvatske države u svim segmentima, što znači transferirati određena znanja, razviti kapacitete, euducirati ljude i kontinuirano ih obrazovati, kazao je.

Grčić je ponovio kako je ispred nas ogroman posao, to govore novci i cifre koje se svakodnevno spominju. "Ogroman je potencijal koji se mjeri negdje u prosjeku 20-tak posto rasta BDP-a u sedam godina i to samo zahvaljujući EU fondovima", kazao je te dodao kako je to najveći efekt integracije Hrvatske u EU.

Istaknuo je i kako je jučer stiglo izvješće po kojem je Hrvatska ugovorila sva sredstva koja su bila na raspolaganju iz IPA-e i svih 450 milijuna eura iz strukturnih fondova za prvih šest mjeseci članstva.

"To je važna i dobra vijest, svi ti novci su ugovoreni", kazao je Grčić napominjući da sada ostaje da se ti novci potroše kroz implementaciju i realizaciju projekata na terenu.

Tek je pred nama ovaj glavni posao, jer ćemo svake godine, od prošle pa nadalje imati iznos alokacije kao u cijelom razdoblju 2007. do 2013., naveo je Grčić.

 
Tekst i foto:Hina

Pisane vijesti | EU fondovi