Na Europskom trgu u Zagrebu obilježen Dan Europe

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/dan europe 3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

9. svibnja slave se europski mir i jedinstvo.

Ove je godine na Europskom trgu organiziran Festival vještina, nastavno na proglašenje 2023. Europskom godinom vještina. 
Festival su organizirali Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, te veleposlanstva država članica Europske unije.

Glavna tema ovogodišnje proslave Dana Europe je obilježavanje Europske godine vještina 2023., ali i obilježavanje 10. godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji.
Na svečanosti su govorili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko-Zgombić, direktor za urede Europskog parlamenta u državama članicama Stephen Clark, te veleposlanica Kraljevine Švedske u Hrvatskoj Nj. E. Diana Helen Madunic kao predstavnica švedskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Premijer Plenković istaknuo je da je Schumanova deklaracija bila temelj za najveći mirovni projekt na kontinentu, no da je ostavština tog projekta, s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, na određeni način danas dovedena u pitanje.
Upozorio je kako je važno da cijela Europa u potpunosti osvijesti ugrozu koja zahtijeva zajedničku snagu, otpornost, političko vodstvo i odlučnost.
"Krize s kojima smo suočeni u protekle 3 godine, od najveće pandemije u posljednjih 100 godina, pa do posljedica ruske agresije na Ukrajinu, zahtijevale su odgovore i na europskoj i na nacionalnoj razini. Tu je Europska unija, i Hrvatska kao dio nje, pokazala izuzetnu snagu i odgovornost" poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Osvrnuvši se na prvih 10 godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji premijer je kazao da je to bilo desetljeće osnaživanja hrvatske demokracije, institucija, društva i gospodarstva te ukupnog razvoja.
Kao najvidljiviji projekt članstva u Europskoj uniji naveo je povezivanje državnog teritorija Pelješkim mostom koji je sufinanciran s čak 357 milijuna eura bespovratnih sredstava iz europskog proračuna, a hrvatskim građanima pokazuje kolika je dodana vrijednost biti dio europske obitelji.
"Nastavit ćemo raditi u partnerstvu i prijateljstvu s državama i narodima koji su u Uniji duže nego mi, a naše ćemo iskustvo prenijeti svojim susjedima, osobito na jugoistoku Europe, ali i prijateljima u Ukrajini, Gruziji i Moldovi koji imaju jednaku ambiciju", poručio je na kraju obraćanja predsjednik Vlade zaželjevši svima sretan Dan Europe.

Posjetitelji Festivala vještina imali su priliku razgledati štandove država članica Europske unije, informirati se o različitim programima i sudjelovati u brojnim aktivnostima.
U Kući Europe na Europskom trgu održane su radionice za komunikacijske i digitalne vještine te radionica o europskoj platformi eTwining za školsko obrazovanje i jačanje osposobljenosti učenika i nastavnika.
 

Pisane vijesti