Ministrica Žalac u radnom posjetu Narodnoj Republici Kini

  • Slika /slike/Vijesti/Posjet Kini_6_11_2018_1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatsko izaslanstvo obišlo je i most Hangzhou Bay koji je izgradila tvrtka koja će graditi i Pelješki most

U izaslanstvu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac boravila je, od 2. do 6. studenoga 2018. godine, u radnom posjetu Narodnoj Republici Kini.
 
Posjet Narodnoj Republici Kini započeo je u Pekingu, gdje su održani brojni sastanci, s kineskim premijerom Li Keqiangom te drugim kineskim dužnosnicima i gospodarstvenicima na kojima se razgovaralo o jačanju političkih i gospodarskih  odnosa, kao i suradnji u formatu Kina+16, s obzirom na to da će Hrvatska 2019. godine biti domaćin sljedećeg sastanka na kojemu će sudjelovati kineski premijer i šefovi država i vlada 16 srednjoeuropskih država.
 
Održan je i sastanak u Hangzhou, s Che Junom, čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang, s kojom Hrvatska već ima dinamične odnose u pogledu gospodarske razmjene i poslovnih kontakata. Hangzhou je također poznat kao grad gdje je boravio i Marko Polo, koji ga je opisao kao „najveličanstveniji grad na svijetu“.
 
U sklopu radnog posjeta, hrvatsko izaslanstvo obišlo je i obližnji most Hangzhou Bay, u pratnji predsjednika uprave China Road and Bridge Corporation Lu Shana, tvrtke koja će graditi Pelješki most. Riječ je o mostu dugačkom 36 kilometara. „Nakon obilaska zaista fascinantnog inženjerskog projekta, sasvim sam sigurna da će kineska tvrtka CRBC zadužena za gradnju našeg Pelješkog mosta, biti jednako uspješna u gradnji trenutno najvećeg EU projekta u Hrvatskoj“, istaknula je ministrica Žalac prilikom obilaska.
 
Tijekom boravka u Šangaju, premijer Plenković je, uz brojne svjetske lidere, zajedno s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, sudjelovao na otvorenju China International Import Expoa. Također u Šangaju, svečano je otvoren i Ured Hrvatske turističke zajednice.
 
Posjet Kini završio je sudjelovanjem na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu koji organizira Hrvatska gospodarska komora, a na kojem će se kineskim partnerima predstaviti poslovne i investicijske mogućnosti u Hrvatskoj.
 
U izaslanstvu predsjednika Vlade nazočili su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, župan Zadarske županije Božidar Longin, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Nacionalna koordinatorica za inicijativu Kina+16 Zdravka Bušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Nataša Mikuš Žigman, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Zdenko Lucić.

Pisane vijesti