Ministrica Žalac u radnom posjetu Ličko-senjskoj županiji

  • Slika /slike/Vijesti/Ličko_6_11_2017_6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Do danas je iz programa EU utrošeno 96 milijuna eura za aktivnosti razminiranja u RH, a do 2020. godine na raspolaganju nam stoji dodatnih 50 milijuna eura“

U ponedjeljak 6. studenoga 2017. godine, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac boravila je u radnom posjetu Ličko-senjskoj županiji u okviru kojeg je posjetila Plitvička jezera i Gospić.
 
Svoj posjet Ličko-senjskoj županiji, ministrica Žalac započela je u Plitvicama održavši sastanak s predstavnicima 15 jedinica lokalne samouprave vezano uz  strateški projekt revitalizacije državne ceste D1 koji je od iznimne važnosti za sve gradove, mjesta i sela koja se nalaze kraj spomenute ceste.
 
Nakon sastanka, ministrica je sudjelovala na uvodnoj konferenciji dva važna projekta razminiranja, „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Ličko-senjskoj županiji“ i „Razminiranje socio-ekonomske infrastrukture u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji“ čija ukupna vrijednost iznosi 6.070.587,00 eura od čega je 85% sufinancirano EU sredstvima i to iz Prijelaznog instrumenta i Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2013, a kroz koje će biti razminirano ukupno 5,8 kvadratnih kilometara minski sumnjivih  područja. Realizacija spomenutih projekata doprinijet će stvaranju preduvjeta za bolji i učinkovitiji nadzor i kontrolu državne granice, povećati sigurnost djelatnika granične policije pri provedbi preventivnih mjera sprječavanja ilegalnih aktivnosti u pograničnom području te unaprijediti socio-ekonomske uvjete u ratom pogođenim područjima kao i obnovu i razvoj ruralne ekonomije.
 
„U rješavanju problema mina u Hrvatskoj, uistinu su učinjeni značajni pomaci. Od 1998. do danas, iz financijskih izvora Europske unije za aktivnosti razminiranja u Republici Hrvatskoj utrošeno je 96 milijuna eura, a takav će se trend nastaviti kroz Europske strukturne i investicijske fondove u okviru kojih nam na raspolaganju stoji dodatnih 50 milijuna eura za projekte usmjerene na obnovu i zaštitu šuma i šumskih zemljišta.“ istaknula je ministrica Žalac.
 
Uz ministricu Žalac, na predstavljanju spomenuta dva projekta, prisutnima su se uvodno obratili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan, župan Ličko-senjske županije Darko Milinović i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.
 
Ministrica Žalac je posjet županiji završila u Gospiću gdje je zajedno sa svojim suradnicima iz Ministarstva održala sastanak sa županom te gradonačelnicima i načelnicima Ličko-senjske županije na temu mogućnosti korištenja sredstava EU fondova te politike razvoja otoka.


Pisane vijesti