Ministrica Žalac okupila predstavnike 9 ministarstava i predstojnika Vlade kako bi zajedničkim snagama ubrzali apsorpciju EU sredstava koja stoje na raspolaganju Republici Hrvatskoj

  • Slika /slike/Vijesti/Žalac_8_3_2017_1.JPG
  • Slika

U utorak 07. ožujka 2017. u Banskim dvorima održana je 1. sjednica Nacionalnog koordinacijskog odbora za Europske  strukturne i investicijske fondove (ESIF) i instrumente Europske unije u Republici Hrvatskoj (NKO) koju je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, g. Andrej Plenković.

„Jedna od odrednica Programa Vlade Republike Hrvatske je upravo uspješno korištenje EU fondova putem sustavnog djelovanja u poticanju stvaranja radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, bolje kvalitete života i održivog razvoja. U tom smislu, potrebno je sve administrativne kapacitete države usmjeriti na pripremu i provedbu projekata na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini kako bi se svaki raspoloživi euro iz europskih fondova iskoristio za brz i učinkovit razvoj Hrvatske“ prilikom otvaranja sjednice istaknuo je predsjednik Vlade Republike Hrvatske, g. Andrej Plenković.

Imajući u vidu stratešku važnost osiguravanja uspješne provedbe Sporazuma o partnerstvu i operativnih programa iz financijske perspektive 2014.-2020., Nacionalni koordinacijski odbor osnovan je 16. veljače 2017. godine Odlukom o osnivanju na sjednici Vlade Republike Hrvatske u svrhu osiguranja sveukupne koordinacije, praćenja i davanja smjernica za učinkovitu provedbu EU fondova.

Predsjednica Odbora, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac na prvoj je sjednici Odbora naglasila: „Očekujem da će ovo tijelo kroz sustavni i strateški pristup, kvalitetno razmotriti teme od najvišeg značaja u ovom području kao i sve prepreke koje se nalaze na putu ka maksimalnoj iskorištenosti sredstava koja nam se nalaze na raspolaganju te utvrditi preporuke za njihovo otklanjanje. očekujem dodatne napore svih uključenih tijela kao i maksimalnu odgovornost kako bi se realiziralo što više projekata u područjima konkurentnosti i kohezije, ljudskih potencijala, te poljoprivrede i ribarstva, za dobrobit svih naših građana i krajeva.“



Pisane vijesti