Ministrica Žalac na konferenciji u Budimpešti o novom financijskom razdoblju Europske unije

  • Slika /slike/Vijesti/Galerije/Budimpesta 17_09_2018/Budimpesta_17_9_2018_4.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Iduća konferencija“Prijatelji kohezije“ održat će se sljedeće godine u Hrvatskoj

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, danas je u Budimpešti sudjelovala na konferenciji „Prijatelji kohezije“ na kojoj se raspravljalo o ključnim pitanjima vezanim uz kohezijsku politiku i prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira Europske komisije za razdoblje nakon 2020.

Ministrica Žalac u svom je izlaganju iznijela stajalište Republike Hrvatske o inovativnim rješenjima i dobrim praksama koje doprinose provedbi projekata financiranih EU sredstvima, a također je podsjetila na iznimnu važnost očuvanja kohezijske politike u kontekstu smanjivanja razvojnih nejednakosti regija EU-a te što manjeg smanjenja ukupnog proračuna za kohezijsku politiku kao i na važnost kohezijske politike za građane Hrvatske, za javna ulaganja, za fiskalnu stabilnost te u konačnici stvaranje gospodarskog rasta i osiguranje novih radnih mjesta.

Konferencija je bila prilika i za susret s povjerenikom Europske komisije za proračun i ljudske resurse Güntherom Oettingerom te mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Lászlóm Palkovicsem s kojima je ministrica Žalac razmijenila mišljenja glede novog financijskog razdoblja.

Podsjetimo, Europska komisija objavila je prijedlog zakonodavnog paketa za Kohezijsku politiku za razdoblje nakon 2020. godine. Sukladno najavama, BDP po glavi stanovnika ostao je glavni kriterij za dodjelu sredstava Kohezijske politike te je Republici Hrvatskoj za razdoblje 2021.-2027. dodijeljeno 9.89 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 8,6% izraženo u tekućim cijenama u odnosu na trenutno financijsko razdoblje 2014.-2020. Kada gledamo u stalnim cijenama, Republika Hrvatska bi u idućem proračunskom razdoblju EU 2021. – 2027. ipak ostvarila smanjenje alokacije u iznosu oko 5,6%. Početno najavljeni veliki rezovi za Kohezijsku politiku ipak se nisu u velikoj mjeri odrazili na alokaciju sredstava za Hrvatsku.

Iduća konferencija „Prijatelji kohezije“ održat će se sljedeće godine u Hrvatskoj, na temu integriranih teritorijalnih ulaganja.



Pisane vijesti