Ministrica Tramišak: „Zelena i digitalna tranzicija i transformacija gospodarstva imperativi su u novom višegodišnjem financijskom okviru“

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Prosinac/Konferencija EU/1.png
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak sudjelovala je na konferenciji EU 4me&you – Unija prilika na kojoj je razgovarala o mogućnostima koje pružaju europski fondovi.

Riječ je o dvodnevnoj edukativnoj konferenciji koja okuplja hrvatske stručnjake, a koja je održana na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Tom prilikom, ministrica Tramišak kazala je kako je Republika Hrvatska u novom financijskom razdoblju dobila na raspolaganje dvostruko više sredstava u odnosu na prethodno razdoblje i to u iznosu od oko 25 milijardi eura.

„Čekaju nas veliki reformski procesi zdravstvenih usluga, kompletnog zdravstvenog sustava, znanosti i obrazovanja, tržišta rada i socijalnih usluga“, rekla je ministrica Tramišak i dodala kako su to ujedno dominantne teme koje će se  provlačiti kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti uz  zelenu i digitalnu tranziciju te transformaciju gospodarstva i javnog sektora.

„Zelena i digitalna tranzicija i transformacija gospodarstva imperativi su u novom višegodišnjem financijskom okviru. Kada govorimo u kontekstu kohezijske politike, govorimo o ukupno 14 milijardi eura od čega je devet milijardi eura dostupno kroz Kohezijski fond i Europski fond za regionalni razvoj zajedno s Europskim socijalnim fondom“, dodatno je pojasnila ministrica Tramišak.

Odgovarajući na pitanja, ministrica Tramišak naglasila je kako sukladno regulativi Europske komisije više od 30% svih ulaganja mora biti usmjereno u zelene agende, a više od 25% u digitalizaciju.

„Svi pokazatelji u posljednjih godinu i pol dana idu nam u prilog i govore o značajnom porastu apsorpcije u svakom smislu te da smo samim time trenutno u najplodonosnijem dijelu korištenja perspektive kada su svi projekti ugovoreni“, kazala je ministrica Tramišak i dodala kako je iskorištenost europskih sredstava koje koristi Republika Hrvatska u posljednjih godinu i pol dana porasla za više od 27% po pitanju ugovorenosti i 25% po pitanju isplata.

„Ako takav trend nastavimo, a imamo razloga za optimizam, možemo doći do gotovo maksimalne iskorištenosti ove financijske omotnice i upravo je to naš cilj i smjer kojim idemo“, ustvrdila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministrica Tramišak osvrnula se i na trenutno najveći hrvatski poduzetnički projekt Important project of common European interest koji provodi hrvatska tvrtka Rimac Automobili.

„Tvrtka Rimac ušla je u savez s 12 država članica i 45 drugih tvrtki projektnih partnera. Projekt može biti sufinanciran s oko 120 milijuna eura bespovratnih sredstava i to se zove odobrenje elemenata državne potpore od strane Europske komisije“, objasnila je ministrica Tramišak i dodala kako poduzetnici mogu dobiti takva izdašna sredstva uz suglasnost Europske komisije.

„Europska komisija najavila je i pozive za tvrtke koje se bave proizvodnjom hidrogena koje se spominje kao gorivo budućnosti, zatim mikroelektronike i poluvodiča. Sve hrvatske tvrtke koje se bave bilo kojim segmentom ili dijelom proizvodnje u kontekstu ovih proizvoda imat će mogućnost uključivanja u europske lance vrijednosti, saveze i prijavljivati se na buduće natječaje od strane Europske komisije“, najavila je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak rekla je kako se nada da će takvih prilika biti još u narednih sedam godina. 

„To znači da idemo snažno putem transformacije hrvatskog gospodarstva jer te tvrtke će povući za sobom kompletno gospodarstvo u jednom širem kontekstu zajedno sa svim budućim malim tvrtkama koje posluju s njima. Vjerujemo da ovakvim putem i ovakvim pristupom možemo ostvariti značajan napredak i razvoj regija Hrvatske, a sve u svrhu postizanja ravnomjernog regionalnog razvoja“, zaključila je ministrica Tramišak.

Pisane vijesti