Ministrica Tramišak za RTL Direkt: 'Povlačenje EU novca? Cilj nam je doći na 100 posto!'

Slika /slike/Vijesti/2020/studeni/RTL Direkt.jpg

Sredstva su dostupna iz programa Sure, namijenjenog za spašavanje gospodarstva od korona krize.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je kako je od danas Hrvatskoj dostupno 500 milijuna eura iz programa Sure, namijenjenog za spašavanje gospodarstva od korona krize. 

"Ovih 500 milijuna očekujemo da pristignu u proračun vjerojatno do kraja sljedeće godine. Ovo je za očuvanje radnih mjesta, mjere koje je Vlada već pokrenula", kazala je Tramišak i dodala: "Koristimo sve izvore financiranja".

"RH je zatražila milijardu eura za pomoć proračunu da bi mogla nastaviti mjere spašavanja radnih mjesta. To je trenutno novac iz proračuna, dio sredstava ćemo koristiti iz sredstava europskih fondova. Koristimo sve izvore financiranja", istaknula je.

O sredstvima za sanaciju posljedica potresa u Zagreba mnistrica je kazala: "89 milijuna eura je u kolovozu uplaćeno u državni proračun, 643 milijuna eura je ukupan iznos. U prosincu očekujemo ostatak sredstava. Ovaj prvi iznos je za hitne sanacije na javnoj infrastrukturi. Ovdje su sredstva i za osiguranje privremenog smještaja", kaže ministrica.

O fondu za obnovu grada Vukovara je rekla: "Planira se svake godine, ove godine je oko 74 milijuna kuna dostupno. Sve ovisi o aktivnostima i samog grada Vukovara. Ima i poduzetničkih projekata. Ove godine smo povećali ta sredstva za gospodarstvo. Gotovo 8 milijuna kuna će biti još za to", jasno će.

Potom je prokomentirala i iznos od 6 milijardi eura dostupnih Hrvatskoj u sljedećih nekoliko godina. Za njih trebamo imati spremne projekte: "Još imamo i 12,7 milijardi eura na raspolaganju. Već u kolovozu smo započeli s inicijativom prikupljanja projekata, prikupili smo 6 tisuća projekata", jasno će.

Na upit o povlačenju sredstava ministrica je odgovorila kako je 36 posto novi podatak.
"Svakodnevno se radi na poboljšanju tih postotaka. Cilj nam je na sto posto doći", rekla je na kraju Nataša Tramišak.

Izvor: RTL
 

Pisane vijesti