Ministrica Tramišak za Dobro jutro, Hrvatska: "Putem koncepta pametnih sela možemo preokrenuti demografske trendove"

Slika /slike/Vijesti/2021/Ožujak/157136485_240124667756341_8419540845881883056_n.jpg

Europski fondovi pružaju prilike i za hrvatska sela, a ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je danas u Jutarnjem kolegiju HTV-ove emisije Dobro jutro, Hrvatska kako putem koncepta pametnih sela možemo preokrenuti demografske trendove te učiniti sela, otoke i male gradove atraktivnijima.

Tea Kurfürst, voditeljica projekata u tvrtki Revent Smart, objasnila je u emisiji kako je koncept pametnih sela zaživio prije nekoliko godina u Europi, a usmjeren je prvenstveno na zajednice u ruralnim područjima. Jedinice lokalne samouprave izrađuju strategiju, odnosno definiraju na koji će način postati pametna sredina življenja.  

- Pametno selo prije svega podrazumijeva korištenje modernih tehnologija, bolju uporabu znanja, dijeljenje informacija, umrežavanje, rekla je Kurfürst.  

Ivan Čupić, voditelj Lokalne akcijske grupe "Laura" iz Zadarske županije, kao konkretne primjere projekata naveo je uvođenje pametne javne rasvjete, pametne klupe, inovativna rješenja za parking, videonadzor, brojače turista, uvođenje širokopojasnog interneta...

Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, istaknula je da takvim konceptom možemo preokrenuti demografske trendove, učiniti sela, otoke i male gradove atraktivnijima.

- Svjesni smo da moramo poraditi na kvaliteti i dostupnosti širokopojasnog pristupa internetu. Upravo su tu i velika ulaganja bila u prethodnom razdoblju iz fondova EU-a, a u programiranju smo i ovog novog razdoblja 2021.-2027., rekla je Tramišak.

- Sela sama po sebi jesu kvalitetnija, mirnija su, čistiji je okoliš. To su neke stvari na čemu trebamo bazirati ostanak stanovništva na tom području. Bavljenje poljoprivredom može biti atraktivno i za mlade, upravo i korištenjem ovih novih digitalnih alata. Mnogi to već i koriste, rekla je također ministrica

Tramišak je rekla da se takvi alati i koncepti mogu koristiti i za obnovu Banovine, istaknuvši pritom kako je Zagreb vrlo blizu te da ljudi mogu možda kvalitetnije živjeti u manjim sredinama, a raditi u gradu.
 



Pisane vijesti