Ministrica Tramišak u Splitsko-dalmatinskoj županiji uručila ugovore u vrijednosti 22 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Kolovoz/Split/08f01bee-9049-4604-8cfd-1a7ede516d2e.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Splitsko-dalmatinskoj županiji uručila sedam ugovora o sufinanciranju projekata korisnicima s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Riječ je o ugovorima ukupne vrijednosti 22 milijuna kuna, a čija je ukupna vrijednost projekata 223 milijuna kuna.

Ministrica Tramišak u uvodnom je obraćanju pohvalila Splitsko-dalmatinsku županiju kad je riječ o broju projekata sufinanciranih europskim sredstvima.

„140 milijuna kuna prethodno je sufinancirano iz europskih fondova iz različitih natječaja, a ja se nadam da će i ovih 22 milijuna kuna olakšati i omogućiti kvalitetniju i bržu realizaciju, ali i provedbu“, kazala je ministrica Tramišak.

„Do 2023. godine nam je programsko razdoblje u kojem završava višegodišnji financijski okvir 2014. -2020. i imamo nešto više od dvije godine da ove projekte uspješno privedemo kraju“, napomenula je ministrica.

Ministrica se osvrnula na povlačenje europskih sredstava u tekućem razdoblju kazavši da je Republika Hrvatska izrazito dobra u tome.

„Svi zajedno naučili smo puno u proteklih sedam godina, znamo kako se pripremaju i realiziraju projekti i trenutno smo 43 milijarde kuna u plusu što se tiče ulaska Hrvatske u Europsku uniju do današnjeg dana“, kazala je ministrica Tramišak.

„Vjerujem da ćemo te iznose povećati i da ćemo na kraju 2023. podvući crtu i da ćemo se približiti maksimalnom iskorištenju fondova u razdoblju do 2020., a već i tada značajno započeti novo programsko razdoblje 2021.-2027. sa novim projektima koji će značiti razvoj vaših gradova, općina, svih javnih usluga koje pružate“, nastavila je ministrica Tramišak.  

Ministrica je izjavila kako ne radi samo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na olakšavanju realizacije projekata već i Vlada Republike Hrvatske spomenuvši rebalans državnog proračuna zahvaljujući kojem su i osigurana sredstva za provedbu projekata.

„Sad smo koristili izdašna sredstva iz Europske unije, a u narednih nekoliko godina čeka nas dvostruko više sredstava, više od 24 milijarde eura“, zaključila je ministrica Tramišak pohvalivši ujedno uspjeh Splitsko-dalmatinske županije kada je riječ o turističkoj sezoni.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban kazao je kako su potpisana četiri ugovora što se tiče Splitsko-dalmatinske županije.

„Turističko-ugostiteljska škola je danas dobila dodatnih 10 milijuna kuna. Svima je poznato da je imala projekt vrijedan preko 97 milijuna kuna i da je dobila centar kompetencija. Drugi projekt je za Obrtno-tehničku školu koja je dobila 1,1 milijun kuna i samim time je postala centar kompetencija“, rekao je župan Boban.

„Poznato vam je da radimo Skriveni habitat u Dugopolju, a današnji ugovor vrijedan je 6 milijuna i 140 tisuća kuna. Projekt Doma zdravlja vrijedan je više od 18 milijuna kuna, za opremanje i uređenje naših ispostava“, nastavio je župan Boban.

„Četvrti projekt je za naš dom zdravlja vrijedan preko 18 milijuna kuna za opremanje i uređenje naših domova zdravlja, a današnjim ugovorom zatvorena je financijska konstrukcija i ostaje jedan dio naših sredstava kako bi imali primjerene uvjete po svim ispostavama na području županije“, kazao je župan Boban.

Pisane vijesti