Ministrica Tramišak u Splitsko-dalmatinskoj županiji: Sastanak sa županom Bobanom i obilazak radova vrijednih 69 milijuna kuna na splitskom KBC-u

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Siječanj/Splitsko-dalmatinska županija/4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Splitu sudjelovala na radnom sastanku sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom i obilasku radova na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu KBC-a u Splitu.

Prilikom sastanka sa županom Bobanom, ministrica Tramišak istaknula je kako će novine koje se uvode u narednom razdoblju potaknuti investicijski val na području Splitsko-dalmatinske županije.

"Ova županija je jedna od najuspješnijih po pitanju povlačenja sredstava EU. Sedam milijardi kuna vrijednih projekata je ugovoreno na ovom području, a neke od njih smo obišli i danas. Novine koje uvodimo u procesu programiranja za razdoblje 2021. - 2027. će osigurati još veći investicijski val, posebno vodeći računa o potpomognutim područjima, brdsko-planinskim područjima kao i našim otocima", istaknula je ministrica Tramišak.

Župan Blaženko Boban rekao je kako će se ovakvi razgovori u budućnosti intenzivirati.

"Razgovarali smo o novom operativnom programu na području Splitsko-dalmatinske županije. U narednom razdoblju naglasak ćemo staviti na prometnu infrastrukturu, ali i aglomeracije, kao i demografski opustošeno područje - našu zagoru te otoke. Dogovorili smo još tješnju suradnju u pripremi i realizaciji projektnih aktivnosti za novi operativni program", rekao je župan Boban.

Ministrica Tramišak prilikom posjete Splitsko-dalmatinskoj županiji posjetila je i radove na projektu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split.

Riječ je o projektu čijom će realizacijom podići kvaliteta i pristupačnosti zdravstvenih usluga kroz ulaganja u adaptaciju postojećeg prostora, integriranje i opremanje suvremenom medicinskom i nemedicinskom opremom te optimizaciju poslovnog procesa bolnice u zbrinjavanju hitnih stanja te kvalitetnije, sigurnije i brže pružanje hitne medicinske pomoći.

„Očekujemo da će se prva faza realizirati već sredinom ove godine“, poručila je ministrica Tramišak konstatiravši kako radovi na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu KBC-a Split idu intenzivnom dinamikom.

Ministrica Tramišak tom je prilikom podsjetila kako se projekt splitskog KBC-a financira sredstvima Europske unije iz razdoblja od 2014. do 2020. godine.

„Više od 69 milijuna kuna je vrijednost samog projekta, dok je oko 30 milijuna kuna osigurano iz sredstava Europske unije“, kazavši kako je splitski KBC izrazito važan za cijeli jug Hrvatske.

„Jako veliki broj stanovništva gravitira splitskoj bolnici. Oko 850 tisuća stanovnika i svi oni koji dolaze tijekom turističke sezone, ali i iz susjedne Bosne i Hercegovine“, rekla je ministrica Tramišak.

O planovima splitskog KBC-a rekla je sljedeće.

„KBC ima planove, priprema dokumentaciju za svoje strateške projekte i izgradnju nove bolnice. Osigurana su i sredstva iz fondova Europske unije za pripremu tehničke dokumentacije“, izjavila je ministrica Tramišak.

„Pružit ćemo svu podršku da se dođe do realizacije ovog projekta“, dodala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije naglasivši kako smatra da je nužno daljnje jačanje kapaciteta zdravstvenog sustava kako infrastrukturno tako i kadrovski.
Ministrica Tramišak osvrnula se i na pandemiju koronavirusa u Splitu pohvalivši rad zdravstvenih djelatnika, ali i inicijativu ravnatelja Meštrovića za realizacijom projekta.

„Zahvaljujem se ravnatelju Meštroviću na viziji koju je imao i entuzijazmu za pokretanje ovih radova, ali i  na svemu što rade u jeku i u tijeku pandemije gdje znamo da rukovodstvo bolnice, kao i svi zdravstveni djelatnici KBC-a Split podnose jedan od najvećih tereta“, zaključila je ministrica Tramišak.

Među strateškim projektima splitskog KBC-a su: Centar za akutnu medicinu, zgrada poliklinike i dnevne bolnice te Istraživački medicinski centar na Križinama.

Ravnatelj KBC Split Julije Meštrović je istaknuo kako je važno da na tim projektima rade zajednički, te zahvaljujući dobroj suradnji napreduju. Najavio je da će se također kandidirati za sredstva EU fondova za gradnju, kupnju opreme i za edukaciju gdje god je to korisno za bolnicu.

“Očekujemo da ćemo u turističkoj sezoni imati Polovicu OHBP- a u funkciji, a cijeli prijem bi trebao biti gotov do kraja 2023. godine što je i rok za završetak Regionalnog transfuzijskog centra”, odgovorio je Meštrović.

Projekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) je vrijedan oko 70 milijuna kuna od čega je više od 30 milijuna iz EU sredstava. Riječ je o operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a razdoblje provedbe projekta je od 25. veljače 2020. do 25. prosinca 2023. Osim infrastrukturnih ulaganja u postojeći prostor, budući OHBP će se opremiti medicinskom i nemedicinskom opremom.

Drugi projekt Regionalnog transfuzijskog centra je iz istog operativnog programa kao i OHBP s tim da je njegova vrijednost veća od 54 milijuna kuna od čega su EU potpore veće od 31 milijun kuna, a program traje do kolovoza 2023. Gradit će se na lokaciji Križine i u toj bi se banci krvi godišnje trebalo prikupiti 30 tisuća doza krvi i krvnih sastojaka od čega bi se 12 tisuća doza prikupilo u ustanovi, a 18 tisuća na terenu.

Izvor: MRRFEU/dalmacija.hr/N1
 

Pisane vijesti