Ministrica Tramišak u Rakovici: “Rakovički ustanak odigrao je ključnu ulogu u stvaranju ideje o samostalnoj i suverenoj Hrvatskoj“

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Listopad/Rakovica/2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Rakovici je danas svečano obilježena 150. obljetnica Rakovičkog ustanka koji je poveo velikan hrvatske politike, Eugen Kvaternik, s ciljem oslobođenja hrvatskog naroda od vodstva Austro-ugarske monarhije.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u Rakovici je položila vijenac ispred spomen obilježja Eugenu Kvaterniku povodom obilježavanja 150. obljetnice Rakovičkog ustanka te sudjelovala na svečanosti uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, Tomu Medveda.

„Upravo je današnji dan prigoda da se sjetimo svih onih razloga koji su još krajem 19. stoljeća nagnali Eugena Kvaternika i sve koji su sudjelovali u samom Ustanku, na stvaranje ideje o neovisnoj i suverenoj hrvatskoj državi.“, istaknula je ministrica Tramišak tijekom svog govora te se osvrnula i na obilježavanje dana Hrvatskoga sabora: „Prije točno 30 godina na današnji je dan i Hrvatski sabor donio konačnu odluku o raskidanju svih državno-pravnih odnosa sa tadašnjom SFRJ nakon čega su uslijedili mjeseci i godine mukotrpnih borbi za slobodu i opstanak na putu do stvaranja samostalne Republike Hrvatske. Svaka stepenica na tom putu bila je od iznimne važnosti, a jedna od njih bila je definitivno i Rakovički ustanak“.

Ministrica je iskoristila priliku kako bi zahvalila svim braniteljima na svemu što su učinili za stvaranje Republike Hrvatske kao i svima koji su toga dana bili u Hrvatskom Saboru i donijeli ključnu odluku na putu do osamostaljenja.

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja, Tomo Medved, svima je okupljenima čestitao i u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske te naglasio: „Budite uvjereni da svi mi u Vladi Republike Hrvatske neumorno radimo na tome da naša domovina bude sigurna zemlja kao osnovni preduvjet za perspektivu i postizanje gospodarskog i onog demografskog rasta koji nam je nužan.“

Ministrica Tramišak osvrnula se i na potencijal te projekte Općine Rakovica kao i činjenicu da kroz Rakovicu danas prolazi i glavna prometnica koja povezuje Zagreb s Jadranskom obalom te naglasila kako će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Vlada Republike Hrvatske biti i dalje partner u ostvarenju svih razvojnih projekata: „U mandatu Vlade premijera Plenkovića za projekte s područja Općine Rakovica iz državnog proračuna izdvojeno je ukupno 4,3 milijuna kuna, a dodatno je iz fondova Europske unije ugovoreno skoro 96 milijuna kuna vrijednih projekata čime smo došli do ukupno 100 milijuna kuna vrijednih ulaganja.“

Po završetku svečanosti, ministrica Tramišak prigodno je načelniku Općine Rakovica uručila Ugovor o sufinanciranju projekta  rekonstrukcije Dječjeg vrtića Slunj – Područni odjel Pčelica i to u iznosu od 845 000 kuna.

Pisane vijesti