Ministrica Tramišak u radnom posjetu Mađarskoj

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Rujan/Mađarska/2.png
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održali su danas sastanak s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Péterom Szijjártóm u Nagykanizsi.

Ministri su na sastanku razgovarali o daljnjem unaprjeđenju prekogranične suradnje, s naglaskom na prometno povezivanje.

Ministrica Tramišak konstatirala je kako se na sastanku razgovaralo o temama koje su zajedničke i važne dvjema državama.

„Nastavak kvalitetne gospodarske i dobrosusjedske suradnje, ali i ona tema koja je obilježila sastanak je razgovor o strateškim smjernicama i strateškim projektima kao i upravljanje novim programom koji je pred nama“, izjavila je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak podsjetila je kako su iza Republike Hrvatske dvije financijske perspektive Europske unije u oblicima prekogranične suradnje, a zatim je izrazila ponos na vrlo uspješnu prekograničnu suradnje Hrvatske i Mađarske.

„14 godina vrlo uspješne suradnje i kvalitetnih projekata za dobrobit lokalne i regionalne razine, ali i svih naših stanovnika i možemo reći da je priroda tih projekata bila izbalansirana u smislu financijskih benefita“, nastavila je ministrica Tramišak i dodala kako dvije zemlje trenutno pripremaju program za iduće financijsko razdoblje, od 2021. do 2027. godine.

„Nastavno na ovu suradnju pred nama je novo financijsko razdoblje koje nam nudi kvalitetne opcije i za rješavanje određenih pitanja kvalitetnije prometne i prekogranične povezanosti kako bi lokalno stanovništvo osjetilo benefite našeg zajedničkog članstva u Europskoj uniji, a posebno dogovora oko glavnih tematskih koncentracija, ciljeva i politika koji će se financirati iz novog programskog razdoblja“, rekla je ministrica Tramišak.

Osim prometa, kao područja buduće suradnje ministrica Tramišak je izdvojila zelene politike, održivi rast i razvoj te jačanje gospodarskih aktivnosti poput pomoći malom i srednjem poduzetništvu s obje strane granice.

„Vjerujem kako ćemo uskoro sastaviti nacrte našeg zajedničkog sporazuma o upravljanju novim europskim sredstvima, te da ćemo na zadovoljstvo Hrvatske i Mađarske nastaviti i unaprijediti ovu suradnju“, zaključila je ministrica Tramišak.

“Hrvatska i Mađarska uspješno surađuju u brojnim područjima od zajedničkog interesa, što se vidi i u kontinuiranom jačanju svih oblika prekogranične suradnje. Cilj nam je zajednički jačati okvir kako bi potaknuli regije i stanovnike s obje strane granice na što učinkovitiji rad na zajedničkim izazovima”, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Naglasio je potom kako su Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj poveznica koju ističemo kao veliku vrijednost u našim odnosima.

 “Oni su također i korisnici  prekograničnih projekata, koji imaju pozitivne učinke na cijeli niz područja, kako geografskih tako i sadržajnih. Želio bih ponoviti da smo tijekom pandemije COVID-19 pokazali važnost suradnje između susjednih država te da pandemija nije imala znatan negativan učinak na naše gospodarske odnose, što je vidljivo po stabilnom trendu robne razmjene”, zaključio je ministar Grlić Radman.
 
Izvor: MRRFEU/MVEP

Pisane vijesti