Ministrica Tramišak u Požeško-slavonskoj županiji održala sastanak na temu ITU mehanizma

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Svibanj/Požeško-slavonska/1.jpg
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je na poziv županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić održala sastanak na temu proširenja ITU gradova u programskom razdoblju 2021.-2027.

Ministrica Tramišak rekla je kako Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije stavlja naglasak na decentralizaciju sredstava iz fondova Europske unije iz integriranih teritorijalnih ulaganja i jačanje uloge gradova sjedišta županija.

„U tome vidimo priliku da bismo još kvalitetnije usmjerili sredstva iz Europske unije. Očekujemo intenzivan rad u naredim mjesecima, programiranje strategije razvoja urbanog područja Požege i očekujemo veliku suradnje županije i grada, te vjerujem kako će biti uspješna realizacija projekata koji su već sada spremni“, pojasnila je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak komentirala je kako su sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u programiranju u Ministarstvu poljoprivrede.

„Postoji zajednička poljoprivredna i ribarstvena politika o kojoj oni vode računa. Tu se sredstva povećavaju i znamo da ćemo na raspolaganju imati oko 4,5 milijarde eura u novom programskom razdoblju što je značajno više“, dodala je ministrica Tramišak.

„Kada govorimo o  urbanom razvoju i jačanju uloge gradova u tome, onda govorimo o Europskom fondu za regionalni razvoj i o 5,3 milijarde eura koje programiramo za područje cijele Hrvatske i kohezijske politike Fonda za regionalni razvoj. Govorimo i o velikim državnim investicijama i ulaganjima i ulaganjima koja se očekuju za gospodarstvo i poduzetništvo u cijelosti“, nastavila je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak objasnila je da već sada imamo zadano iz Europskog fonda za regionalni razvoj oko osam posto na Mehanizmu za ITU gradove.

„Mi ćemo ITU mehanizam proširiti i to nam je plan. S time ćemo podići mehanizam koji smo imali na osam gradova u prethodnoj perspektivi na ukupno 23 grada u Hrvatskoj“, rekla je ministrica Tramišak i dodala kako vjeruje da će suradnja biti intenzivnija, a prilike veće. 

„Grad Požega i područje oko Požege će biti nositelj razvoja, a samim time i gospodarstva. Poljoprivrednici OPG-ovi će se i dalje moći javljati na programe ruralnog razvoja jer se tamo i programira perspektiva za njih“, zaključila je ministrica Tramišak.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić kazala je kako će se sredstva iz Europske unije koja će se strateški planirati unositi u strategiju grada Požege i okolice.
„Prvi korak je zahtjev Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije da se Požegi omogući taj mehanizam. Nama to omogućuje sredstva iz Europske unije koja ćemo planirati strateški te integrirati u plan Požege i okolice, te ih na istim mjestima koristiti. Europska sredstva će se posebice koristiti u Požegi, sjedištu i pokretaču razvoja gospodarstva i infrastrukture Požeško-slavonske županije“, Izjavila je Antonija Jozić.

 „U slijedećih nekoliko mjeseci ćemo pristupiti izradi ovog strateškog dokumenta te ćemo saznati vrijednosti sredstava. Nakon toga slijedi odobrenje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i završetak strateškog planiranja, što će nam omogućiti korištenje sredstava. Ovaj mehanizam očekujemo već u slijedećoj godini“, pojasnila je županica Jozić. 

Gradonačelnik Požege Željko Glavić iskazao je zadovoljstvo ishodom sastanka.

„Ovo je izvrsna prilika za Požegu i stručne službe, pogotovo lokalnu razvojnu agenciju. Radit će na pripremi projekata koji će se moći financirati iz tih sredstava. Dakle, mi ćemo sa svoje strane to vrlo rado prihvatiti i maksimalno iskoristiti“, kazao je gradonačelnik Glavić.

Gradonačelnik Glavić rekao je kako je rano pričati o konkretnim projektima.

„Najprije moram malo vidjeti širu sliku, onda ćemo donijeti odluke koje će naravno biti implementirane kroz ovaj program. Ovo je iznimno važan događaj, odnosno iznimno je važno da se na ovakav način pristupilo županijskim središtima kao motorima razvoja cijele uže regije“, zaključio je požeški gradonačelnik.

Pisane vijesti