Ministrica Tramišak u obilasku KBC-a Split i Splitsko-dalmatinske županije

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Srpanj/SDŽ/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u utorak je prilikom posjeta splitskom KBC-u izjavila da je za razvojne projekte u toj zdravstvenoj ustanovi osigurano 225 milijuna kuna.

"Zadovoljstvo mi je spomenuti šest velikih i značajnih projekata za KBC Split u vrijednosti od 225 milijuna kuna," rekla je Tramišak novinarima u splitskom KBC-u na Firulama.

Po njezinim riječima, KBC Split je jedan od predvodnika realizacije unaprijeđena zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj.

Ministrica Tramišak tom je prilikom posjetila Objedinjeni hitni bolnički prijem KBC-a Split čija je prva faza, kako je rekla, završena.

Regionalni transfuzijski centar u Splitu važan je i za susjedne županije to jest za jadransku Hrvatsku, istaknula je Tramišak

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović je rekao da će druga faza Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split i Regionalni transfuzijski centar biti završeni do ljeta 2023. godine.

Ministrica Tramišak je posjetila i sjedište Splitsko-dalmatinske županije gdje je županu Blaženku Bobanu uručila ugovor vrijedan 20,7 milijuna kuna za projekt Jadranski regionalni znanstveni centar za razvoj vještina na području STEM-a, IKT-a (Informacijske i komunikacijske tehnologije), poduzetništva i aktivnog građanstva.

Ministrica Tramišak ocijenila je da je svaki ugovor koji je donesen u Splitsko-dalmatinsku županiju rezultirao povećanjem kvalitete života.

 „Vidimo kako se svi ugovori koje donesemo realiziraju i mijenjaju kvalitetu života u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Vjerujem kako će i ovaj vrijedan gotovo 21 milijun kuna učiniti upravo to ", poručila je Tramišak.

Taj projekt je kreiran u suradnju s Ličko-senjskom županijom i s punim pravom se može reći kako je Splitsko-dalmatinska županija jadranski regionalni centar u STEM zanimanjima, izjavila je ministrica  regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak poslijepodne u Splitu.

Vrijednost projekta iznosi 20.768.125,21 kuna, odnosno 2.757.868,03 eura, a projekt je financiran iz Poziva na dostavu projektnih prijedloga Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, komponenta B - Uspostava Regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području.
 
Nositelj projekta je Splitsko-dalmatinska županija, a partneri na projektu su Ličko-senjska županija Grad Gospić, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, International Development Norway, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Visoko učilište Algebra, Osnovna škola Kostrena, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Javna ustanova Razvojna agencija LSŽ LIRA.
 
Cilj projekta je jačanje kapaciteta institucija osnovnih škola obrazovanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Ličko-senjskoj županiji i gravitirajućih područjima s ciljem poboljšanja STEM vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika. Kroz projekt je predviđena uspostava regionalnog znanstvenog centra (RZC) sa sjedištem u SDŽ (Split) s podružnicom u LSŽ (Gospić). U RZC-u i podružnici će se odvajati projektne aktivnosti uspostave sustava jačanja STEM vještina koji će nakon projekta biti primjenjive na području cijele jadranske Hrvatske, ali i šire u regiji. RZC koji će biti osnovan ima za cilj privući škole iz gravitirajućeg područja kako bi se nastavnom osoblju, ali i učenicima omogućio kvalitetan pristup svim neophodnim sadržajima za rad u STEM području i razvoj kapaciteta.
 



Pisane vijesti