Ministrica Tramišak u Krapini održala sastanak na temu ITU mehanizma

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Svibanj/Krapina/1.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministrica Tramišak danas je u Krapini na poziv gradonačelnika Zorana Gregurovića održala sastanak na temu najave proširenja Mehanizma ITU.

Ministrica Tramišak kazala je kako će ITU mehanizam u razdoblju 2021.-2027. iz Europskog fonda za regionalni razvoj omogućiti značajna sredstva za ulaganje u razvoj gradova i njihovog šireg područja.

„Možemo reći da se ovdje već s Krapinom mogu uklopiti općine Jesenje, Petrovsko i Krapinske Toplice“, kazala je ministrica Tramišak i dodala kako će trebati izraditi strategiju razvoja urbanog područja, definirati strateške razvojne projekte koji će se uklapati u Europski fond za regionalni razvoj.

Ministrica Tramišak pojasnila je kako je riječ o direktnoj dodjeli sredstava u iznosima od 10 do 15 milijuna eura samo za područje Krapine i okolice.

„Načeli smo prve razgovore o mogućnostima i vjerujem da će se dio i novih turističkih sadržaja, ali i ostalih potreba moći financirati putem ovog instrumenta“, nastavila je ministrica Tramišak.

U nastavku obraćanja ministrica Tramišak najavila je proširenje ITU mehanizma na području Republike Hrvatske.

„5,3 milijarde eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je u novoj perspektivi. Gotovo 600 milijuna eura će biti usmjereno na jačanje urbanih perspektiva gradova“, naglasila je ministrica Tramišak.

Upitana o natječajima, ministrica je kazala sljedeće.

 „Nakon što se odobre operativni programi koje šaljemo krajem lipnja ove godine, već u jesen očekujemo suglasnost Europske komisije“, rekla je ministrica Tramišak.

„Gradovi dobivaju ulogu u sustavu provedbe i kontrole i oni će biti posredničko tijelo. Već imamo primjere velikih aglomeracija, a taj će primjer slijediti i manji gradovi“, zaključila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović kazao je kako se na sastanku razgovaralo o perspektivama i mogućnostima koje se otvaraju.

„Prezentirali smo projekte koji su za Krapinu izuzetno značajni. Ono što nas je razveselilo je najava ITU mehanizma u koji će se moći uključiti Krapina s našim susjednim općinama“, dodao je gradonačelnik Gregurović.
 
Upitan što konkretno očekuje od projekata za Krapinu, gradonačelnik je odgovorio sljedeće.

„Imamo puno pripremljenih projekata. Za puno projekata imamo gotovu dokumentaciju, a za neke projekte ćemo pokušati kandidirati kroz druge natječaje koji će ići. Naravno kroz ovaj mehanizam ćemo sufinancirati i provesti projekte koje ne bi mogli na neke druge načine“, zaključio je gradonačelnik Krapine.
 

Pisane vijesti