Ministrica Tramišak u Krapini: Krapina je već pripremila projekte za novo programsko razdoblje EU koje će Krapinu učiniti turistički atraktivnim gradom

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Travanj/Krapina/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u ponedjeljak je posjetila Krapinu gdje je održala sastanak s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem na kojem je bilo riječi o novom programskom razdoblju Europske unije i mogućnostima koje iz njega proizlaze za Grad Krapinu.

Nakon sastanka ministrica Tramišak je naglasila da je upoznata s izvrsnim projektom.

"U Krapinu sam došla na poziv gradonačelnika Gregurovića, kako bismo razgovarali o novom programskom razdoblju Europske unije, novim projektima i mogućnostima za samu Krapinu. Prezentiran mi je jedan izvrstan projekt povezan s prirodnom kulturnom baštinom i povijesnom tradicijom koju ima Krapina, projekt za kojeg se planiraju i predviđaju sredstva već u programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine, kao nastavak provedbe nakon izrade projektne dokumentacije. Dakle, govorimo o projektu ‘Crna kraljica’, koji je, kako vidim i kako mi je prezentirano, izvrstan projekt. Tradiciju i povijest stavlja u kontekst s modernom tehnologijom, novim turističkim atrakcijama i može zasigurno značajno podići razvoj grada Krapine te učiniti ga još više turistički atraktivnim ", rekla je ministrica Tramišak.

Ministrici su predstavljeni i drugi projekti kao što su Šemničke toplice, ali je naglasak bio na projektu Crna kraljica, dodao je gradonačelnik Gregurović.

"Izrada projektne dokumentacije je financirana iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za projekt koji nam je uistinu poseban, do kojeg nam je jako stalo i koji će sigurno napraviti onaj konačni iskorak za grad Krapinu. Da bi ponudili dodatne sadržaje osim Muzeja krapinskih neandertalaca. Kad se taj projekt realizira, siguran sam da hoće, da će onda Krapina i procvjetati", kazao je Gregurović.

Ministrica regionalnog razvoja u Krapini je istaknula da je u Krapinsko-zagorskoj županiji ugovoreno više od 1,7 milijardu kuna vrijednih europskih projekata.

"To govori i o posebnoj pozornosti koju je Vlada RH i u prethodnom mandatu stavila upravo na ravnomjeran regionalni razvoj. Kada govorimo o samom gradu Krapini ugovoreno je oko 166 milijuna kuna iz fondova EU. Grad je zaista učinio puno u protekle 4 godine i značajno povlačio sredstva iz fondova EU", istaknula je ministrica Tramišak koja je najavila i nove mogućnosti kroz proširenje integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) na gradove sjedišta županija.

"Time ćemo dodatno ojačati i sam potencijal Grada Krapine kako bi se mogli još kvalitetnije pripremati za novo programsko razdoblje EU", kazala je Tramišak.

Nakon posjeta Krapini ministrica Tramišak nazočila je potpisivanju ugovora za Gerontološki centar Zajezda u Budinšćini.

Radi se o 13,6 milijuna kuna vrijednom projektu koji Općina Budinščina provodi u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Krapina – adaptaciji stare škole u gerontološki centar, gdje će osobe treće životne dobi dobiti kvalitetnu uslugu, od dnevnog boravka do usluge pomoći u kući, dostave obroka i ostaloga. Radi se o dnevnom boravku starijih osoba i pomoći u kući, dakle, o izvaninstitucionalnim uslugama socijalne skrbi. Rok za završetak projekta je 2,5 godine, a novac je namijenjen infrastrukturnim radovima na objektu i njegovom opremanju, a kasnije, ili kroz EU fondove ili kroz redovni sustav socijalne skrbi, zaposlit će se gerontodomaćice i i ostali potrebni djelatnici. 

"Gerontološki centar “Zajezda“ s rekonstrukcijom stare škole ide upravo u smjeru deinstitucionalizacije, odnosno izvaninstitucionalnih usluga za starije osobe, gdje će se na jedan kvalitetniji način pružiti za starije osobe adekvatnija, kvalitetnija skrb, novi sadržaji i zapravo će se to mjesto učiniti ugodnijim za život", zaključila je ministrica Tramišak.



Pisane vijesti