Ministrica Tramišak u Budimpešti na konferenciji o međunarodnoj suradnji u Europi

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Listopad/Budimpešta/245853897_316949803572522_6715491954970752598_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica Tramišak danas je u Budimpešti na Andrassy Sveučilištu sudjelovala na konferenciji o prekograničnoj suradnji u organizaciji Andrassy Sveučilišta i Zaklade Konrad Adenauer, koja je okupila i visoke predstavnike Njemačke, Francuske, Luxembourga, Slovenije, Srbije i Mađarske.

Prilikom svojeg govora, tijekom kojeg se osvrnula na važnost prekogranične suradnje u Europi s hrvatskog aspekta, ministrica Tramišak istaknula je geografski položaj Republike Hrvatske kao jednu od  najistaknutijih značajki upravo zbog duljine i raznolikosti njezinih granica, zbog čega je prekogranična, transnacionalna i međuregionalna suradnja, kao i promicanje makro regionalnih strategija, jedno od obilježja ukupnog razvoja Republike Hrvatske.

Ministrica je također istaknula da Republika Hrvatska konstantno povećava svoje kapacitete u korištenju mogućnosti sredstava kohezijske politike i to sa značajnim uspjehom te dodala: „U razdoblju 2014.-2020. provedeno je približno 700 projekata Interrega s približno 1400 hrvatskih projektnih partnera, a polovica tih projekata su projekti prekogranične suradnje. Ovi brojevi ne pokazuju samo važnost programa Interreg u smislu financijske potpore lokalnom i regionalnom razvoju, već i dokazuju da postoje brojne mogućnosti suradnje na bilateralnoj i multilateralnoj razini“.

Ministrica se osvrnula i na buduće programsko razdoblje: „S obzirom na uspješnu provedbu programa za razdoblje 2014.-2020. te prepoznate izazove i potrebe pograničnih regija, Republika Hrvatska pružit će još veću nacionalnu potporu za ulaganja u suradnji sa susjednim nam zemljama u sljedećoj generaciji programa Interreg, što će iznositi približno 187 milijuna eura. Naš je cilj osigurati financijska sredstva za provedbu održivih ulaganja, interoperabilnost usluga i bilateralnu povezanost na svim razinama, imajući u vidu nove izazove i trendove s kojima se Europska unija, kao i cijeli svijet suočava, a to su klimatske promjene i dekarbonizacija, kriza COVID-a i digitalizacija, promjena obrazovnih i radnih zahtjeva“.

Za kraj, ministrica je istaknula kako jedinstvena specifičnost prekogranične suradnje leži upravo u njezinoj raznolikosti i prilagodljivosti lokalnim potrebama, kao i svim globalnim trendovima, što je zasigurno razlog dobre vidljivosti i popularnosti u programskim područjima.

„Iz tog razloga Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Hrvatskoj neprestano radi na poboljšanju svojih kapaciteta za provedbu sljedeće generacije programa prekogranične suradnje, a ulazak u Schengensko područje, koje je jedno od naših nacionalnih ciljeva u nadolazećem razdoblju, omogućit će lakšu provedbu prekograničnih projekata i promicati povezivanje na široj razini Europske unije.“, zaključila je ministrica Tramišak.

Pisane vijesti