Ministrica Tramišak: „Tijekom idućih sedam godina bit će osigurano ukupno 7,5 milijardi kuna za unaprjeđenje različitih segmenata obrazovnog sustava“

  • Slika /slike/Vijesti/2022/travanj/Karlovac/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je sudjelovala na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice osnutka Veleučilišta u Karlovcu te je tom prilikom svima prisutnima čestitala na vrijednoj obljetnici i zahvalila na njihovu trudu i radu kojim Veleučilište u Karlovcu uvelike pridonosi kvaliteti visokog školovanja i općenito visoko obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj.

Ministrica je podsjetila kako je upravo u prostorijama Veleučilišta u Karlovcu, prije nešto više od godinu dana zajedno s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem uručila ugovore o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte na području Grada Karlovca i Karlovačke županije u vrijednosti od 200 milijuna kuna.

„Danas ovdje imamo priliku vidjeti da se ti isti projekti realiziraju dobrom dinamikom te da će svakako biti na korist i ponos Vašem gradu i županiji“, dodala je ministrica Tramišak.

Osim sredstava iz fondova Europske unije koja su već uložena u projekte na području Karlovca i Karlovačke županije, ministrica je skrenula pažnju i na novo financijsko razdoblje koje je pred nama, a u okviru kojeg će na raspolaganju biti značajan iznos financiranja za različite projekte diljem Republike Hrvatske, kako za projekte javne infrastrukture tako i za projekte vezane za znanstvenu i obrazovnu infrastrukturu.

„Osim sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji će značiti jedan veliki reformski zamah u Republici Hrvatskoj, privodimo kraju i proces odobravanja sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira od strane Europske komisije u okviru kojeg će dodatnih 7,5 milijardi kuna biti namijenjeno i osigurano upravo za unaprjeđenje različitih segmenata obrazovnog sustava“, kazala je ministrica Tramišak te istaknula primjere područja budućih ulaganja u obrazovni sustav kao što su razvoj i jačanje istraživačkih i inovacijskih kapaciteta te primjena naprednih tehnologija, razvoj vještina za pametnu specijalizaciju, industrijsku tranziciju i poduzetništvo, zatim poboljšanje jednakog pristupa uključivim i kvalitetnim uslugama obrazovanja, osposobljavanja i cjeloživotnog učenja te modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja.

Konačno, ministrica je istaknula i jednu veliku novinu u okviru trenutnog procesa programiranja budućih operativnih programa, a to su Planovi industrijske tranzicije hrvatskih regija za što će biti izdvojeno ukupno 506 milijuna eura u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa.

„Planovi industrijske tranzicije put su ka kvalitetnijoj strategiji pametne specijalizacije Republike Hrvatske i upravo ovdje vidimo veliku priliku za suradnju sveučilišta, veleučilišta te kompletnog znanstvenog sektora sa našim poduzetnicima i gospodarstvenicima u Panonskoj, Sjevernoj i Jadranskoj Hrvatskoj“, naglasila je ministrica Tramišak te dodala kako se iznimno veseli zajedničkoj suradnji na novim fondovima Europske unije.

„Čekaju nas brojni izazovi, ali i velike nove prilike jer na svima nama je da zajedničkim snagama iskoristimo sve prilike koje nam se pružaju“, zaključila je ministrica Tramišak.

Uz ministricu Tramišak na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice osnutka Veleučilišta u Karlovcu nazolili su i županica Karlovačke županije gđa. Furdek-Hajdin, gradonačelnik Karlovca g. Mandić, v.d. dekan Veleučilišta u Karlovcu g. Štedul kao i mnogi drugi uzvanici.

Pisane vijesti