Ministrica Tramišak svečano uručila ugovor za projekt „Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju“

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Srpanj/Norveška/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U prostorijama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ministrica Nataša Tramišak i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Nj. E.  Haakon Blankenborg uručili su danas ravnatelju Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET Hrvoju Puljizu ugovor za projekt „Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju“.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 3,5 milijuna eura, od čega je 3 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a 500 tisuća eura iznosi nacionalno sufinanciranje.
 
Projekt će provoditi CARNET sa svojim partnerskim organizacijama - Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (ERF) i Gradom Reykjavikom – Odjelom za obrazovanje i mlade u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. - 2021.
 
Cilj Projekta je doprinijeti stvaranju jednakih mogućnosti obrazovanja za djecu s posebnim potrebama u Republici Hrvatskoj. Projekt će provoditi CARNET sa svojim partnerskim organizacijama - Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (ERF) i Gradom Reykjavikom – Odjelom za obrazovanje i mlade, provedbom ovog projekta u naredne tri godine.
 
Riječ je o prvom potpisanom Ugovoru u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ koji se financira sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014. - 2021., a kojim upravlja Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.
 
Ministrica Tramišak na početku se zahvalila donatorima i cijelom timu koji su prethodnih godina vrijedno radili na pripremi ovog programa i projekta.
 
„Ovaj projekt i podrška u uključivanju djece s poteškoćama u razvoju sustavnoga obrazovanja jedan je intenzivan projekt koji će biti primjer projekta u okviru programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva. Vjerujem da će doći do svih onih koji su u toj potrebi diljem Republike Hrvatske. 27 centara za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju dobit će vrijednu i kvalitetnu opremu, usmjeriti ih na digitalne vještine te će zasigurno promijeniti i njihovu perspektivu pri uključivanju u samo društvo, a ono što smo već i spomenuli, i kasnije stjecanje određenih vještina pri zaposlenju“, istaknula je ministrica Tramišak.
 
Ministrica Tramišak rekla je kako se nakon ovoga projekta nastavlja s realizacijom ovih vrijednih programa.
 
„Imamo već raspisana dva natječaja u okviru Lokalnog razvoja i smanjenja siromaštva. Dva vrijedna natječaja kojim ćemo nastaviti razvijati sustav i odgoja i obrazovanja, a prvenstveno osnovnoškolskog obrazovanja, te razvoj STEM zanimanja i stjecanje određenih vještina i kompetencija njihovih učitelja, ali ćemo razviti i nekoliko regionalnih znanstvenih centara za odgoj i osnovnoškolsko obrazovanje“, naglasila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 
Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Nj. E.  Haakon Blankenborg kazao je kako je ovaj projekt posebne prirode upravo zbog toga što je usmjeren na ranjive članove našega društva.
 
„Svaka osoba ima potencijal za učenje, neovisno o pozadini iz koje potiče. Upravo je zbog toga ovaj projekt usmjeren na sve kojima treba dodatna pomoć pri učenju, te nam je cilj svima osigurati jednaku mogućnost u stjecanju znanja i vještina. Ovaj projekt dio je šire kooperacije Norveške, Islanda i Lihtenštajna s 15 članica Europske unije, uključujući Hrvatsku. Zainteresirani smo za rezultate koji će proizaći iz projekta koji ovime pokazuje istinsku suradnju europskih država“, istaknuo je veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Nj. E.  Haakon Blankenborg.
 
 
Ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET Hrvoje Puljiz rekao je kako je CARNET usmjeren na razvoj i podizanje kapaciteta svih segmenata obrazovnoga sustava.
 
„Projektom „Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju“ cilj nam je stvoriti jednake mogućnosti za djecu s teškoćama u razvoju, njihovo uspješnije uključivanje u društvo i na tržište rada. Projekt je sveobuhvatan te uz opremanje Centara za odgoj i obrazovanje pomoćnim digitalnim tehnologijama obuhvaća edukaciju odgojno-obrazovnog osoblja i različite aktivnosti podizanja razine svijesti javnosti o važnosti inkluzivnog obrazovanja djece s posebnim obrazovnim potrebama“, zaključio je ravnatelj Puljiz.
 

Pisane vijesti