Ministrica Tramišak sudjelovala na Konferenciji o budućnosti prekogranične suradnje

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Srpanj/Prekogranična suradnja/2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je sudjelovala na online Konferenciji o budućnosti prekogranične suradnje na kojoj je raspravljala o ostvarenim rezultatima u programskom razdoblju 2014.–2020., ali i o budućim ciljevima.

Raspravljajući o Europskoj teritorijalnoj suradnji, ministrica Tramišak kazala je kako je ta suradnja iznimno bitna za države članice, ali i za Europsku uniju u cjelini.

"Udruživanjem resursa, razmjenom znanja i dobrih praksi, projekti prekogranične suradnje poboljšavaju svakodnevni život ljudi širom Europe", kazala je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak se u nastavku predstavljanja osvrnula na ostvarene rezultate Republike Hrvatske u razdoblju 2014.-2020.

"Samo u Republici Hrvatskoj, u prošlom financijskom razdoblju smo kroz njezine programe ugovorili 693 projekta na kojima sudjeluje ukupno 1368 projektnih partnera", naglasila je ministrica Tramišak.

Projektni partneri iz Republike Hrvatske ugovorili su 1,7 milijardi kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U usporedbi s uplaćenim sredstvima Republike Hrvatske za cilj Europska teritorijalna suradnja (966 milijuna kuna), ugovoreni iznos je veći za 76%.

"Financijska sredstva usmjerena na sveukupni regionalni razvoj utječu na samu srž Kohezijske politike – uklanjanje različitosti u razvijenosti između europskih regija", pojasnila je ministrica Tramišak.
 
INTERREG projekti potiču razvoj koordinirane, sustavne i strateški usmjerene suradnje na lokalnoj i regionalnoj državnoj razini s partnerima iz susjednih zemalja i regija Europske unije. Prilikom planiranja novih INTERREG programa za programsko razdoblje 2021.-2027. u obzir treba uzeti politike prilagođene lokalnim/regionalnim potrebama, upravljanje na više razina i bolje povezivanje država sudionica poticanjem intenzivnije suradnje.

Upitana koliko je prekogranična suradnja važna za Republiku Hrvatsku, ministrica Tramišak kazala je kako, s obzirom na ukupnu duljinu državne granice Republike Hrvatske, prekogranična suradnja ima veliku važnost u kontekstu njezinog cjelovitog razvoja te budućih ulaganja.  

„Prekogranična suradnja ključna je za suočavanje s izazovima koji nadilaze državne granice RH-a: borba protiv klimatskih promjena, jačanje spremnosti na prirodne katastrofe, rješavanje hitnih slučajeva u zdravstvu“, rekla je ministrica Tramišak i dodala kako prekogranična suradnja pruža okvir za suradnju zemalja članica Europske unije (EU-a) i zemalja nečlanica, odnosno priliku za usklađeno djelovanje. 

Provedbom kohezijske politike nastoje se kapitalizirati prednosti svake uključene države kako bi se stvorilo okruženje pogodno za njezin rast i razvoj te ostvario puni potencijal korištenja fondova EU-a i nacionalnih ulaganja.

Pričajući o viziji prekogranične suradnje na razini Europske unije, ministrica Tramišak rekla je kako se Republike Hrvatska, između ostalog, snažno zalaže za povezivanje između nacionalnih razvojnih dokumenata i regionalnih (prekograničnih) prioriteta u kontekstu programiranja financijskog razdoblja 2021.-2027.

„Pritom je nužno razmotriti uzročno-posljedične veze razvojnih mjera i instrumenata definiranih na nacionalnoj razini te ciljeva i prioriteta na razini prekogranične regije, a s ciljem što bolje koordinacije i izraženije komplementarnosti“, zaključila je ministrica Tramišak.
 

Pisane vijesti