Ministrica Tramišak sudjelovala na konferenciji Jutarnjeg lista: „Najbolji gradovi i najbolji EU projekt 2020.„

  • Slika /slike/Vijesti/2020/listopad/Jutarnji list/9088737.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU sudjelovala je na današnjoj završnoj konferenciji i dodjeli nagrada za ovogodišnji izbor najboljih gradova i najboljeg EU projekta 2020. u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos.

Trijumf Čakovca u izboru za najbolji veliki grad u kvaliteti života, izbor Virovitice za najbolji grad u povlačenju novca iz EU fondova i pobjeda Samobora u jakoj konkurenciji izbora najboljeg velikog grada za gospodarstvo, najprestižnije su odluke žirija Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos u ovogodišnjem izboru za najbolji grad što je jučer okončan dodjelom nagrada na skupu u zagrebačkom hotelu 'Hilton Garden Inn'.

- Kada smo prije tri godine pokrenuli projekt najbolji grad znali smo da je ideja praćenja, ocjenjivanja i rangiranja gradova izuzetno osjetljiva problematika – kazao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić otvarajući završni skup ovogodišnjeg izbora najboljih gradova. U prvom redu, naglasio je Ogurlić, nije bilo jednostavno postaviti održivu metodologiju izbora najboljih gradova, a u konačnici moralo se osigurati neutralnost ocjenjivanja u odnosu na političke i poslovne utjecaje.
 
Od ove godine prvi put u izbor najboljih radova uključena je dodjela nagrade najboljim EU projektima s ciljem, kako se čulo na proglašenju, pod svjetlo javnosti stavljeni su brojni europski projekti koji su primjeri kako se nabolje mijenja kvaliteta života u gradovima i županijama.

- Čestitam organizatorima što su u ovim izazovnim vremenima i u okviru epidemiološkim mjerama izazvanim pandemijom COVID virusa ipak odlučili organizirati ovaj hvalevrijedan događaj. Izbor sigurno za najbolji grad, tako i za najbolji EU projekt, dodatni je poticaj i stimulacija svima koji su dosada koristili sredstva iz fondova Europske unije da nastave i dalje koristiti i promišljati. Poticaj i onima koji možda nisu bili tako uspješni da vide primjere dobre prakse, kvalitetne primjere i što zapravo to znači za budućnost i razvoj njihovih zajednica.– poručila je sudionicima skupa ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. Ministrica je kazala i kako Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru svoje vizije i misije dakako ima osnovni cilj, a to je ravnomjerni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske, posebno osigurati javne politike za upravo usmjeravanje i jačanje razvoja nerazvijenih dijelova Hrvatske.
U tome najviše Ministarstvu trebaju i mogu pomoći županije, gradovi i jedinice lokalne samouprave. Europski projekti, odnosno europski fondovi zasigurno su tu vrlo važan i bitan poticaj i dodatak na ona osnovan sredstva sa kojima raspolažu naše jedinice lokalne i regionalne samouprave- istaknula je ministrica Tramišak.
Osvrnuvši se na proračunsko razdoblje EU na izmaku koje je pak startalo 2014., ministrica Tramišak navela je kako vrijednost ugovorenih projekata iznosi 85 milijardi kuna što je, istaknula je, 104 posto odobrenih sredstava EU koje je našoj državi stavljeno na raspolaganje od ukupnih 10,7 milijardi eura. 
Ono što je bitno i što ćete danas imati prilike vidjeti je, zasigurno su projekti koji su u različitim segmentima razvoja onoga što imaju gradovi i županije, doprinijeli kvaliteti života lokalnih stanovnika. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU to prepoznaje, kao i partnerski odnos koji ćemo razvijati dalje, zajedno sa županijama i gradovima. On je vrlo bitan i za novu Financijsku omotnicu 2021. – 2027. Ove 22 milijarde eura koje ćemo imati na raspolaganju, dvostruko više nego u ovo vrijeme dosada zasigurno su i dodatni motivator da još kvalitetnije pristupimo provedbi svih projekata koje imamo spremne. Vrlo važnu ulogu, zasigurno, osim gradova i županija, imat će usmjeravanje sredstava prema gospodarstvenicima. Već prvi pozivi koje planiramo početkom sljedeće godine, zajedno sa Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, upravo idu u smjeru poticanja daljnjeg razvoja gospodarstva. Investicijom u samo gospodarstvo, najavila je ministrica.
 
Predsjednik Udruge gradova Hrvatske i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk pozdravio je u obraćanju sudionicima skupa uvrštenje najboljih EU projekata u izbor najboljih gradova, skrenuvši pozornost na ulogu jedinica lokalne samouprave u privlačenju novca u budućem proračunskom razdoblju Europske unije u kojem je Hrvatskoj otvoren udio od 22 milijarde eura.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk označio je izbor najboljih gradova i EU projekata dijelom sveopće inicijative da se ponuđeni novac iz fondova Europske unije iskoristi za dobrobit građana.

- Zajedno s uspješnim povlačenjem novca iz EU fondova ide regionalni, uravnoteženi razvoj svih dijelova Hrvatske, što nam je svima želja i cilj – napomenuo je Pauk.

I ove godine naslove najboljih gradova u ovome izboru ponijelo je deset gradova u četiri konkurencije (kvaliteta života, gospodarstvo, obrazovanje i demografija, EU fondovi), pri čemu je nagrada za najbolji grad u povlačenju novca iz EU fonda bil samo jedna, dok su u ostale tri konkurencije birani najbolji među velikim, srednjim i malim gradovima.

Dok je Čakovec najbolji veliki grad po kvaliteti života, najbolji srednji grad u toj kategoriji je Rovinj, dok je Krk trijumfirao među malim gradovima. Uz Samobor, koji je najbolji veliki grad u kategoriji gospodarstvo, najbolji u ovoj kategoriji su i Sveta Nedelja (srednji grad) i Hvar među malim gradovima.

Šibenik je najbolji veliki grad u kategoriji obrazovanje i demografija, Labin je najbolji srednji grad u ovoj kategoriji, a Cres je pobjednik u konkurenciji malih gradova, čiji je zamjenik gradonačelnik Marin Gregorović preuzeo nagradu iz ruku predsjednice Uprave Hanza Medije Ane Hanžeković.

Završna dodjela nagrada ovogodišnjeg izbora najboljih gradova okončana je proglašenjem pobjednika u konkurenciji EU projekata u četiri kategorije U prvoj pod nazivom Doprinosi lokalnoj i regionalnoj zajednici pobjednik je projekt Newlight Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji pobijedio je projekt 'Mala Barka 2 - Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana' Primorsko-goranske županije. Projekt 'Budi STEMpatičan! Virovitičko-podravske županije' proglašen je za najbolji EU projekt u konkurenciji 'Doprinos znanosti i inovacijama', dok je u kategoriji 'Doprinos poduzetništvu' trijumfirao projekt 'Održivi rast i razvoj malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije' Splitsko-dalmatinske županije.

U posebnoj kategoriji izbora najboljih EU projekata u kojoj čitatelji Jutarnjeg lista biraju najboljeg, oko 8000 glasova dobio je pobjednički projekt 'Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora 'PISMO-Novska'' Sisačko-moslavačke županije.

Na javni poziv organizatora izbora najboljih EU projekata stiglo je 20 projekata, a glasovalo je oko 25 tisuća čitatelja. Na skupu u 'Hiltonu' najavljeno je da će izbor najboljih gradova i EU projekata doživjeti novo izdanje i nagodinu.

Tekst: MRRFEU/Jutarnji list
Foto: Goran Mehkek/CROPIX 

Pisane vijesti