Ministrica Tramišak prisustvovala završnoj konferenciji projekta sanacije i zatvaranja odlagališta nepasnog otpada "Čret"

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Travanj/Varaždin/3a (3).jpg
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Novom Marofu prisustvovala završnoj konferenciji projekta sanacije i zatvaranja odlagališta nepasnog otpada "Čret" 

Riječ je o projektu vrijednom 17 milijuna kuna čijom će se realizacijom doprinijeti sprječavanju negativnih utjecaja odlagališta na okoliš i ljudsko zdravlje, zaštiti podzemne vode, smanjenjiti emisije stakleničkih plinova, te zaštiti i očuvati okoliš.

Prilikom posjeta Novom Marofu ministrica Tramišak izrazila je zadovoljstvo projektom.

„Veliko mi je zadovoljstvo što i putem europskih sredstava rješavamo ovaj problem“, rekla je ministrica Tramišak i ukazala kako je zaštita okoliša bio jedan od prioriteta u razdoblju do 2020. godine.

„Zaštita okoliša će imati još veću pozornost u razdoblju 2021.-2027.“, najavila je ministrica Tramišak i kazala kako je trenutno u Republici Hrvatskoj u tijeku, ali i završeno projekata u iznosu od 370 milijuna kuna s namjernom zatvaranja i saniranja odlagališta neopasnog otpada.

Ministrica Tramišak kazala je kako je upravo otpad jedan od izazova u Hrvatskoj.

„Zato se moramo boriti i rješavati pitanje otpada u Republici Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji“, rekla je ministrica Tramišak te najavila kako će se slijedom toga još intenzivnije raditi na ovakvim projektima.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač kazao je kako se u Gradu ovim projektom bave pet godina.

„Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva zaštite okoliša i energetike došli smo do kraja projekta“, kazao je gradonačelnik Jenkač.

„Nakon 1963. imamo sanirano odlagalište otpada koje je nepunih 500 metara zračne linije od samog centra Novog Marofa“, rekao je gradonačelnik Jenkač te dodao kako je odlagalište otpada bilo ekološki problem 20 godina.

„Nekada veliki ekološki problem, s druge strane i politički kojeg smo u relativno kratkom vremenu od pet godina uspješno sanirali“, rekao je Jenkač i pojasnio kako je to jedan od većih europskih projekata.

Tom prilikom gradonačelnik Jenkač osvrnuo se i na ostale projekte koji se provode u Novom Marofu s ciljem zaštite okoliša.

„Među prvima smo s našim komunalnim poduzećem koji u nekoliko frakcija razdvajamo otpad tako da su naši građani naviknuti i uredno odvajaju otpad“, rekao je Siniša Jenkač i dodao kako je prije mjesec dana otvoreno i reciklažno dvorište kako bi još bolje gospodarili otpadom.

Pisane vijesti