Ministrica Tramišak posjetila potresom razorena područja

  • Slika /slike/Vijesti/2020/Prosinac/Petrinja/1.jfif
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u pratnji povjerenika Europske unije za upravljanje kriznim situacijama Janezom Lenarčićem, potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem posjetila područje Petrinje.

Ministrica Tramišak kazala je kako se poduzimaju sve hitne mjere kako bi se što prije započelo s popunjavanjem prijava za nova europska sredstva iz Fonda solidarnosti. 

„Imamo rok od 12 tjedana za prijavu štete prema Europskoj komisiji“, izjavila je ministrica Tramišak te dodala kako je rok započeo od trenutka nastanka štetnog događaja.

„Rokovi već teku, mi se pripremamo organizacijski i vjerujem da ćemo se u što bržem razdoblju prijaviti za nova dodatna sredstva“, rekla je ministrica Tramišak. 

Ministrica se osvrnula i na 120 milijuna kuna pomoći koje je Vlada Republike Hrvatske osigurala potresom ugroženim područjima. 

„Vlada RH će danas i sutra pustiti 120 milijuna pogođenim županijama kako bi mogle započeti s trošenjem tih sredstava za hitne obnove“, pojasnila je ministrica Tramišak.

„Imamo i mehanizam za oporavak i otpornost u kojem smo već predvidjeli inicijativu za obnovu i samog Zagreba od potresa, a sada ostavljamo prostora i za obnovu ostalog stradalog područja“, nastavila je ministrica. 

„Također, programiramo i višegodišnji financijski okvir gdje ćemo predvidjeti ozbiljna sredstva za sve ono što dopušta Europski fond za regionalni razvoj kako bismo obnovili ne samo javnu infrastrukturu već riješili i stambeno zbrinjavanje“, zaključila je ministrica Tramišak. 

Povjerenik Europske unije za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčić kazao je kako u Petrinju dolazi i radi izražavanja solidarnosti građanima Sisačko-moslavačke županije i Hrvatske. 

„Došao sam izraziti europsku solidarnost i solidarnost Europske unije s Hrvatskom, svojom članicom“, rekao je Lenarčić.

„Moja poruka je da niste sami. S vama nije samo cijela Hrvatska već i cijela Europska unije“, dodao je Lenarčić u svojem obraćanju. 

Pisane vijesti