Ministrica Tramišak posadila stablo ispred vrtića u Karlovcu: "To je simbolički čin za rast, razvoj projekata i prekogranične suradnje"

  • Slika /slike/Vijesti/2020/listopad/Talijanski veleposlanik/Karlovac 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Karlovcu je sadnjom deset stabala simbolično proslavljena 30. godišnjica Interreg programa Europske unije, a ministrica Nataša Tramišak rekla je da je upravo sadnja stabala ispred Dječjeg vrtića Grabrik simbolički čin za rast i razvoj projekata i buduće prekogranične suradnje.

“Karlovac provodi mnoge europske projekte i želim mu i dalje puno projekata, posebno s područja zelenog plana i održivog okoliša”, rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

"U okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. dosada je ugovoreno 47 projekata. Svih 24 projekta s 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga su završili s implementacijom, dok su s 2. poziva na dostavu projektnih prijedloga ugovorena još 23 projekta, a ugovaranje preostalih barem 8 projekata očekuje se do kraja ove godine čime će se u potpunosti iscrpiti sva raspoloživa sredstva, 67,25 milijuna eura. Ovim putem bih htjela zahvaliti kolegama u Upravljačkom tijelu i Zajedničkom tajništvu na njihovom predanom radu i uspješnom upravljanju ovim programom",  izvijestila je ministrica.

Predstavljajući projekte koji čekaju spremni na daljnja povlačenja iz EU fondova, ministrica Tramišak rekla je da je kroz financijski okvir koji traje bilo na raspolaganju 10,7 milijardi eura, a da je sada na raspolaganju nova financijska injekcija od 22 milijarde eura.

“To je jamac da će se, uz zeleni plan i digitalizaciju, kao prioritetna područja moći financirati i realizirati i projekti poduzetništva za koje do sada nije bilo dovoljno novca. Riječ je o programima bitnima za razvoj gospodarstva, proizvođačke industrije, malog i srednjeg poduzetništva i obnovljivih i učinkovitih izvora energije u proizvodnji”, rekla je Tramišak.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognyan Zlatev ocijenio je važnim što će u novom sedmogodišnjem razdoblju za ulaganja u zelene projekte biti osigurano 37 posto svih novčanih sredstava, te da je bitno da Hrvatska priprema projekte za zelenu i digitalnu tranziciju. “Cilj je Europske komisije da do 2050. Europa postane klimatski neutralna”, naglasio je Zlatev.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac, ujedno i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu te predsjednik Europskog udruženja regija i gradova FEDARENE naglasio je da je REGEA provela u Hrvatskoj i u regiji 22 Interreg projekta i da Interreg oslikava smisao Europske unije.

“Hrvatska ne samo da se financira iz Europske unije, već hrvatski stručnjaci pronose i šire u cijeloj regiji znanja i vrijednosti EU kao europske obitelji”, rekao je Domac.

Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar istaknula je da se u Karlovačkoj županiji provodi više Interreg projekata ukupne vrijednosti 26 milijuna kuna, ali da je najbitnije da je Karlovačka županija s 30 projekata, sve s građevinskim dozvolama i drugom dokumentacijom, spremna za povlačene europskog novca u novoj financijskoj perspektivi.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić predstavio je pet karlovačkih Inerreg projekata vrijednih više od 70 milijuna kuna, koji su provedeni ili se još provode kroz prekograničnu suradnju – od energetske obnove, povezivanja utvrda i dvoraca do zaštita drvoreda, pri čemu je u samom Karlovcu utrošeno oko sedam milijuna kuna.


Interreg IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. predstavlja nastavak uspješne suradnje koja se u prethodnoj financijskoj perspektivi odvijala u okviru dva bilateralna programa. Cilj programa je jačanje društvenog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja kroz provedbu zajedničkih projekata.

U financijskom razdoblju 2014.-2020., Republika Hrvatska prvi put je preuzela ulogu Upravljačkog tijela za Interreg IPA programe prekogranične suradnje (uz program Hrvatska-BiH-Crna Gora, također i za  program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija).

Nakon dogovora između Europske komisije i Radne skupine za programiranje koju čine predstavnici dviju partnerskih država, a na temelju relevantnih pravnih propisa, utvrđeno je programsko područje koje obuhvaća 12 županija u Hrvatskoj Brčko Distrikt i 109 općina u Bosni i Hercegovini i 10 općina u Crnoj Gori.

Za sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020. godine Programu je namijenjeno 67.241.552 EUR, od kojih 57.155.316 EUR dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA II te 10.086.236 EUR iz nacionalnog sufinanciranja.

Izvor: Hina/MRRFEU



Pisane vijesti