Ministrica Tramišak o fondovima EU-a: Poduzeli smo sve mjere kako bismo apsorbirali što više sredstava

Slika /slike/Vijesti/2022/Siječanj/271315232_367954758472026_3903311972989315027_n.jpg

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija osvrnula se na iskorištenost novca iz fondova EU-a u prošloj godini te se pohvalila da smo u tome preskočili i neke starije članice Unije.

- Poduzeli smo sve mjere kako bismo što više sredstava apsorbirali, odnosno došli do maksimalnog iznosa. Projekti su u tijeku i sada očekujemo najveći val i intenzitet svih aktivnosti u ove zadnje dvije godine korištenja upravo ove financijske omotnice, 65 posto iskorištenosti nam zapravo govori da smo na dobrom putu da dođemo do maksimalnog iznosa, rekla je Tramišak.

Europski fondovi u koroni


- 2021. je bila izrazito izazovna, i po pitanju iskorištenja fondova Europske unije. Međutim moramo reći da su se u svom redovitom tijeku i svojom dinamikom projekti realizirali, nije bilo većih zastoja, rješavali smo situacije i probleme koji su se u hodu događali. Bilježimo izrazito dobre brojke, dobre podatke, trenutno smo na gotovo 65 posto iskorištenosti fondova Europske unije, nešto više od 53 milijarde kuna sredstava je već iskorišteno, izvijestila je, dodavši da je trenutna razina ugovorenosti  123 posto.

- Imali smo na raspolaganju oko 10,7 milijardi eura odnosno 81 milijardu kuna, mi smo ugovorili 100 milijardi kuna, znači i više od onoga što je na raspolaganju, rekla je ministrica.

Obnova nakon potresa

- Kada govorimo o samom programu on se odnosi na proces koji je komplementaran s obnovom, a to je poboljšanje kvalitete života i stanja zaposlenosti i gospodarstva na području sisačko-moslavačke županije. 15,3 milijarde kuna je indikativni financijski plan u kojem su navedeni raspoloživa europska sredstva, određeni okviri raspoloživih financijskih sredstava i veliki strateški kapitalni projekti, objašnjava Tramišak.

- Uvijek ističemo da među prvim projektima koji se u pravo tu trebaju realizirati je upravo autocesta Zagreb-Sisak, a nakon toga i željeznička pruga, ali i niz drugih projekata koji imaju za zadatak podići cijelu gospodarsku sliku na području Sisačko-moslavačke županije. Fon za pravednu tranziciju koji je isključivo namijenjen zelenoj digitalnoj tranziciji gospodarstva, približavanju ekološkim standardima Europske unije kako bi ta struktura gospodarstva tamo doživjela svoju renesansu, rekla je ministrica.

Izvor: HRTPisane vijesti