Ministrica Tramišak nakon sastanka s povjerenicom Europske komisije Elisom Ferreirom: „Hrvatska je završila svoj proces programiranja za novo financijsko razdoblje!“

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Lipanj/Brisel/XR1_7722.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak sastala se danas u Briselu s povjerenicom Europske komisije Elisom Ferreirom.

Tema sastanak bili su programski dokumenti za financijsko razdoblje 2021.-2027., Partnerski sporazum, Program konkurentnosti i kohezije i Integrirani teritorijalni program.

Nakon sastanka ministrica Tramišak izjavila je kako je danas odrađen važan sastanak koji se dogodio u ključnom trenutku finalizacije procesa programiranja za razdoblje 2021.-2027.

„Nakon dugotrajnog procesa na nacionalnoj razini, uključenosti svih relevantnih dionika, od lokalne do regionalne i nacionalne razine i resornih ministarstava, naši programi su sada usuglašeni sa tijelima Europske komisije. Ovih dana predat ćemo naše regionalne programe, dakle i Program konkurentnosti i kohezije i Integrirani teritorijalni program te naš Partnerski sporazum“, rekla je ministrica Tramišak.
 
Ministrica Tramišak tom je prilikom naglasila kako su zaključili najvažnija politička pitanja.

„Nema više otvorenih, neriješenih odgovora prema Europskoj komisiji i vrlo pozitivno možemo reći da je Hrvatska završila svoj proces programiranja“, istaknula je ministrica.

Ministrica je kazala kako je važno istaknuti i da novi programi nude nove prilike za korištenje sredstava iz kohezijske politike, više od 9 milijardi eura će biti Hrvatskoj na raspolaganju u novom sedmogodišnjem razdoblju, stavljeni su prioriteti i usmjeravanje Hrvatske u pametno i zeleno, odnosno digitalno doba, kvalitetnija prometna povezanost, istaknuta socijalna prava gdje se uspjelo najviše elemenata posložiti po pitanju i razvoja u vidu jačanja sustava obrazovanja i znanosti i zadržati ulaganja i u škole i vrtiće.
 
„Kada govorimo o zdravstvenom sektoru koji je jedna od istaknutih tema, bit će moguća ulaganja i u primarnu zdravstvenu zaštitu, bolničke kapacitete, imunološki zavod, u vidu socijalnih prava zadržani su i veteranski centri koji bi trebali u novom razdoblju biti financirani iz sredstava iz Kohezijskog fonda, i dodatno, ovdje bih naglasila da se otvaraju nove mogućnosti ulaganja u kulturu i u razvoj kulturne djelatnosti, u razvoj turizma, ali i s novom perspektivom još jače ćemo ulagati u nerazvijene dijelove Hrvatske“, naglasila je Tramišak.
 
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije rekla je kako novi programi imaju puno veću teritorijalnu dimenziju, naglasak je stavljen i na jačanje industrijske tranzicije regija koje će dobiti snažnu priliku za jačanje gospodarstva i korištenje potencijala i resursa koje svaka od regija ima.

„Znamo da su planovi industrijskih tranzicija regija već spremni i izrađeni. Osim toga, ITU gradovi (Integrirana teritorijalna ulaganja) dobivaju snažniji poticaj da jače upravljaju svojim urbanim razvojem. Sve to su dijelovi i naglasci naših novih programa te se veselimo i početku realizacije istih“, zaključila je ministrica Tramišak.
 
Uz ministricu su na sastanku sudjelovali i državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te hrvatska veleposlanica pri Europskoj komisiji Irena Andrassy.
 

Pisane vijesti