Ministrica Tramišak na radnom sastanku u Koprivnici

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Rujan/Koprivnica/Novo/VRH_9520 (2).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u prostorima Županijske uprave Koprivničko-križevačke u prisustvu predsjednika Vlade RH sudjelovala na radnom sastanku.

Radnom sastanku prisustvovali su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

„Sažetak sastanka je velika podrška predsjednika Vlade osobno, ali i Vlade u cijelosti da se svi projekti koji su od strateške važnosti realiziraju na području Koprivničko-križevačke županije i grada Koprivnice“, rekla je ministrica Tramišak u obraćanju medijima.

„Koprivnica je prepoznata kao grad sjedište županije, sjedište kulturnog, gospodarskog i cjelokupnog društvenog života Koprivničko-križevačke županije koji je nositelj šireg gospodarskog razvoja i šireg okruženja oko Koprivničko-križevačke županije i bit će nositelj integriranog teritorijalnog ulaganja i imat će priliku za daljnji urbani razvoj u narednom razdoblju“, nastavila je ministrica Tramišak.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije istaknula je kako su najvažnije teme sa sastanka potpis razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske koji je najavljivan duže vrijeme.

„Privodimo finalizaciji razgovore i pregovore oko konkretnih strateških projekata koji trebaju biti realizirani u narednom razdoblju na području pet županija sjeverne Hrvatske“, rekla je ministrica Tramišak i pojasnila kako je riječ o Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji koje će potpisati zajednički razvojni sporazum s Vladom Republike Hrvatske u okviru 15 milijardi kuna gdje su identificirani i prepoznati najveći i najvažniji strateški projekti.

„To su upravo oni projekti koji bi trebali biti okosnica razvoja budućeg gospodarskog, demografskog, društvenog, znanstvenog i obrazovnog razvoja cijele regije sjevera Hrvatske“, rekla je ministrica Tramišak.

„U samom razvojnom sporazumu prepoznato je pet prometnih pravaca koji se trebaju realizirati, a njihova vrijednost je devet milijardi kuna zajedno s željeznicom“, izjavila je ministrica Tramišak i dodala kako su ostavljene mogućnosti i prostor za razvoj drugih projekata koje su županijama najvažnije.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren kazao je kako su na sastanku rezimirane sve aktivnosti i projekti koji se trenutno realiziraju na području Koprivničko-podravske županije kazavši kako se županija nalazi u investicijskom ciklusu vrijednom 5,2 milijarde kuna.

„Najveći dio toga je izgradnja drugog kolosijeka pruge Križevci-mađarska granica i to je projekt vrijedan oko 3,2 milijarde kuna, ekvivalent gradnje Pelješkog mosta“, istaknuo je župan Koren.

Od ostalih projekata župan Koren spomenuo je i izgradnju brze ceste Križevci – Kloštar Vojakovački, ali i projekt „Piškornica“, vrijedan oko 450 milijuna kuna.

„Spomenuli smo i sve one naše investicije koje su trenutno u tijeku, prije svega u sektoru obrazovanja, a to je izgradnja pet naših sportskih dvorana koje gradimo s našim općinama, zatim centri kompetencije u Koprivnici i Đurđevcu uz neke još manje projekte, otprilike 160 milijuna kuna vrijednosti investicija“, pojasnio je župan Koren i dodao kako je Centar za palijativnu skrb čija se izgradnja planira u sklopu županijske bolnice još jedan važan projekt.

Gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić istaknuo je da kada se priča o novom proračunskom razdoblju Europske unije, Koprivnica ima dobru suradnju u provedbi projekata.

„U provedbi aglomeracije koprivničkih voda u vrijednosti pola milijarde kuna, tu je i drugi kolosijek pruge koji je ogromna investicija i jako puno će nam značiti s aspekta putovanja, ali nosi i velike promjene i znači prometnu renesansu na području grada Koprivnice“, kazao je gradonačelnik Jakšić.

„Sve to nas puni optimizmom za novo proračunsko razdoblje. Otvara se široka lepeza novih mogućnosti i šansi ne samo za Koprivnicu već i njenu okolicu i cijelu Koprivničko-križevačku županiju“, nastavio je koprivnički gradonačelnik Jakšić.

Gradonačelnik Jakšić kazao je kako građani Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije mogu očekivati desetljeće nikad većih investicija.

„Koprivnica ovih dana dobiva status ITU grada s našim okolnim općinama zahvaljujući čemu nam se otvara prostor od nekoliko milijuna eura koji će nam omogućiti da uložimo u razvoj Koprivnice i okolice“, zaključio je gradonačelnik Jakšić.
 

Pisane vijesti