Ministrica Tramišak na predstavljanju projekta „Dostupnost do stana – ugradnja dizala“

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Lipanj/Dizala/29ccff15-dbc7-4e7a-b83f-28de9c1cc2d2.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Novinarskom domu prisustvovala konferenciji za medije „Dostupnost do stana – ugradnja dizala.

Tom je prilikom ministrica Tramišak kazala kako je razlog njenog dolaska podrška inicijativi u nastojanjima da to važno pitanje stavi na dnevni red svih resornih ministarstava kao i Vlade Republike Hrvatske.

„Vjerujem da ste kroz dosadašnje načine komunikacije osvijestili sve nas o nužnosti i potrebi pristupačnosti kako stambenim, a tako i javnim zgradama osobama s invaliditetom, osobama starije životne dobi i osobama slabije pokretljivosti, ali i svima ostalima kojima je to potrebno“, rekla je ministrica Tramišak i naglasila kako je dovršeno programiranje višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. paralelno s nacionalnim Programom oporavka i otpornosti.

„Vaša programska inicijativa zasigurno može pronaći svoje mjesto i biti integrirana u neke druge programe“, nastavila je ministrica Tramišak i kazala sljedeće.

„Tražeći način i model da se putem fondova Europske unije omogući ugradnja dizala i rješavanje značajnih elemenata pristupačnosti zgrada, u razgovoru s Europskom komisijinom, identificirali smo promicanje učinkovitosti obnovljivih izvora energije smanjenjem stakleničkih plinova i energetskoj obnovi zgrada“, rekla je ministrica Tramišak.

„U suradnji s resornim Ministarstvom prostornoga uređenje, graditeljstva i državne imovine, ovo smo već predložili i bit će uvršteno u operativne programe“, izjavila je ministrica Tramišak i naglasila da postoji mogućnost financiranja i putem energetske obnove u ugradnji dizala u javne i stambene zgrade.

Ministrica Tramišak predstavila je i modele financiranja ugradnje dizala objasnivši kako prvi model omogućuje prijavu projekta obnove cijele zgrade unutar kojeg će biti omogućena ugradnja dizala, a kao drugi model spomenula je solidarnu Hrvatsku.

„Iskoristila bih ovu priliku da pokrenem i sama jednu inicijativu kako bismo na jedan kvalitetniji način rješavali ova pitanja. Za svako dizalo, veliki gradovi mogu svojim programima i svojim sufinanciranjem iz proračuna izdvojiti sredstva i dodatno potaknuti upravitelje zgrada na razvoj ovog programa. Ako kombiniramo vlastita nacionalna sredstva kako sredstva iz lokalnih proračuna s europskim sredstvima, možemo učiniti puno više i u kraćem vremenu riješiti ovaj problem. Istaknula sam 16 tisuća zgrada, vjerujem da se možemo približiti ovoj brojci, ali samo sinergijom svih ovih izvora financiranja“, rekla je ministrica Tramišak.

„Imamo određene strateške projekte, a jedan od prioriteta je i rješavanje dostupnosti stanova. Imamo četiri puta više sredstava na raspolaganju u odnosu na prethodno razdoblje, naglasila je ministrica i pozvala inicijativu na nastavak rada i suradnju.

 

Pisane vijesti