Ministrica Tramišak na konferenciji Zaklade Hanns Seidel "Dublja integracija za jaču Europu"

  • Slika /slike/Vijesti/2022/rujan/Hanns Seidel/HN20220920704032.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Zagrebu je održana konferencija "Dublja integracija za jaču Europu“ u povodu 25. obljetnice djelovanja Zaklade Hanns Seidel u Hrvatskoj na kojoj je, kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, sudjelovala i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

U godini kad obilježavaju 25 godina plodonosne suradnje, Hanns Seidel Stiftung organizirao je konferenciju uz raspravu o budućnosti europskog projekta.

Naime, europski narativ o zajednici mira i blagostanja po prvi put je ozbiljno poljuljan od njezinog osnivanja. Krize s kojima je Europska unija suočena testiraju njezinu regenerativnu sposobnost. Izazovno i nepredvidivo globalno okruženje u kojem se EU nalazi daju priliku za propitivanjem zajedničke strategije za unutarnje uređenje koje je održivo i otporno na vanjske izazove.

Konferencija „Dublja integracija za jaču Europu“ u povodu 25. obljetnice djelovanja Zaklade Hanns Seidel u Hrvatskoj organizirali su Hanns-Seidel-Stiftung i Diplomatska akademija MVEP RH pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Ministrica Tramišak je tijekom svog govora, u ime predsjednika Vlade i u svoje osobno ime, čestitala Zakladi na 25 godina djelovanja u Republici Hrvatskoj.

Kako Europska unija, tako i cijeli svijet pred velikim je izazovima budućnosti.
 
Ministrica je tijekom konferencije kazala kako su iza nas gotovo dvije godine suočavanja s epidemijom COVID 19 virusa, a u takvim zahtjevnim vremenima više nego ikada postajemo svjesni koliko je nužna solidarnost i ulaganje u zajedništvo kao i donošenje pravih odluka kako bi se uspostavila sigurnost, u svakom pogledu, u našim državama.
 
"Činjenica je da je pandemija koronavirusa veliki izazov koji je stavljen pred svih nas i pri čemu smo kao dio velike EU obitelji uspjeli zadržati stabilnost i sigurnost zdravstvenog sustava. Europska unija je pokazala svijetu da i uz izazove možemo graditi novu sigurniju i bolju budućnost donoseći novi program Next Generetion EU koji se pokazao kao  vizija budućnosti i konkretan plan ulaganja u naša gospodarstva", rekla je ministrica Tramišak.
 
Europska unija okrenula se Zelenom planu i digitalnoj tranziciji kako bi pokrenula europsko gospodarstvo i kako bi izgradila otpornije, odvažnije i prosperitetnije društvo Europske unije, naglasila je ministrica te je dodala kako Europska unije u ovom desetljeću želi postati predvodnica u prijelazu na nove tehnologije i zaštiti okoliš uz inovacije u gospodarstvu, a to ćemo postići nadogradnjom jedinstvenog tržišnog gospodarstva Europske unije.  Europska unija do 2050. želi postati prvi klimatski neutralni kontinent i u tome će prvenstveno pomoći povećanje cilja za 2030. godinu do koje želimo smanjiti emisije na najmanje 55%. Ovaj cilj je vrlo ambiciozan ali Fond za pravednu tranziciju i REPowerEU omogućit će njegovo ispunjenje. Ispunjenje ovog cilja smanjit će ovisnost Europske unije o uvozu stranih energenata i stvorit će nova radna mjesta. U energetskoj krizi koja je pred nama, ovakav cilj i plan je budućnost Europske unije.
 
"Svjesni krize koju uzrokuje agresija Rusije na Ukrajinu kao i posljedica ovog sukoba, ne ostajemo imuni na patnje naših susjeda i u ovim kriznim vremenima postavljamo pred sobom izazove smanjenja ovisnosti o ruskim energentima. Jedan od načina smanjenja ovisnosti je i ulaganje u obnovljive izvore energije, ovakvo ulaganje događa se i u Hrvatskoj, i u Njemačkoj, i u svim država Europske unije. U planu REPowerEU pokrećemo vodikovu ekonomiju, nadoknađujemo manjak ulaganja i usklađujemo ponudu i potražnju. Želimo izgraditi gospodarstvo budućnosti, zajedno, vodeći se zelenim planom za Europu", istaknula je ministrica.
 
Ministrica je navela kako i dalje postoje razlike između slabije razvijenih regija i onih razvijenijih i stoga je važno nastaviti sa smanjenjem postojećih nejednakosti u najvećoj mogućoj mjeri.
 
"Republici Hrvatskoj je 24. kolovoza odobren Partnerski sporazum za korištenje fondova iz financijske perspektive 2021. – 2027.  Sporazum uspostavlja strategiju ulaganja Republike Hrvatske u novom financijsko razdoblju, koja istovremeno predstavlja i kontinuitet u odnosu na prošlo razdoblje i iskorak u vidu naglaska na teritorijalne posebnosti i jačanje razvoja svih hrvatskih regija. 9 milijardi eura stoji nam na raspolaganju i ovo je utrka prema sredstvima koja će učiniti znatnu razliku. Ovim sredstvima Europska unija učinit će razliku u svakom mjestu Republike Hrvatske i ta promjena mijenjat će živote", rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 
"U razdoblju koje je pred nama otvarat ćemo nova radna mjesta, više od 16 000 poduzeća primit će potporu za istraživanje i razvoj, jačanje konkurentnosti, digitalizaciju, podizanje vještina. 60% električne energije proizvest ćemo iz obnovljivih izvora, modernizirat ćemo i sagraditi više od 150 škola, 96% djece starije od 3 godine obuhvaćeno ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem. Uložit ćemo u sustav primarne i specijalističke zdravstvene zaštite, vatrogastvo, mobilne timove. Ulagat ćemo i u poslovnu infrastrukturu, zeleni, čisti, pametni i održivi gradski promet, energetsku učinkovitost i višenamjensku infrastrukturu", istaknula je.
 
Ministrica je zaključno rekla kako zajedništvo koje imamo je neraskidivo i trajno, ostavlja pozitivnu promjenu i na izazove koji su pred nama odgovaramo jednoglasno, smisleno, održivo!

Foto: Hina

Pisane vijesti