Ministrica Tramišak: Hrvatskom gospodarstvu nudi se gotovo 5 milijardi eura ulaganja

Slika /slike/Vijesti/2022/Siječanj/N1/WhatsApp Image 2022-01-28 at 08.20.17.jpeg

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak gostovala je na N1 televiziji u emisiji Klimatske budućnosti na temu prilika zelene tranzicije i osviještenosti Hrvatske po tom pitanju.

Tom prilikom ministrica Tramišak kazala je koliko je sredstava na raspolaganju za zelenu tranziciju i održivo gospodarstvo.
 

“Imperativ je u novom financijskom razdoblju, 2021.-2027., zeleno i digitalno. Uredbama EK i europskim zelenim planom zadani su nam minimalni postotci ovih izvora financiranja koje moramo koristiti u ova dva smjera. Mi smo napravili i iskorak dalje, tj. osigurali još veći postotak sredstava i za cilj “Zelena Europa” i “Pametna Hrvatska”. Osim 30% koliko smo trebali usmjeriti u ove zelene politike, 34% je na raspolaganje, i s 25% minimalnih, došli smo na 33% za “Pametnu Hrvatsku”. To su najveće prilike za gospodarstvenike”, objasnila je ministrica Tramišak.

Dodala je da se tu nalazi i javni sektor. “Kompletnu transformaciju gospodarstva, kako na razini EU i RH, ali globalno, zajedno će činiti i javni i privatni sektor.”

“Kada bi govorili konkretno o javnim mjerama i javnim pozivima koji će biti raspisivani samo za gospodarstvenike, govorimo o ukupno o gotovo dvije milijarde eura. Ako tu dodamo i NPOO, pa i sredstva iz zajedničke poljoprivredne politike, onda možemo reći da u ovom razdoblju koje je pred nama za hrvatsko gospodarstvo se nude prilike od gotovo pet milijardi eura ulaganja”, istaknula je ministrica Tramišak.


Izvor: N1



Pisane vijesti