Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u radnom posjetu Imotskoj krajini

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Kolovoz/0f9ea634-bbd9-4789-a93a-38fcc51258be.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica Nataša Tramišak posjetila je danas Grad Imotski, Podbablje i Cistu Provo gdje se susrela s predstavnicima 9 jedinica lokalne samouprave koji su u obuhvatu Imotske krajine.

Tema sastanka bile su potrebe specifičnog područja depriviranog područja Dalmatinske zagore tj. Imotske krajine, a nastavno na sastanke koji su održani u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te u okviru posjete predsjednika Vlade tom kraju u kolovozu.

"Za Dalmatinsku zagoru te revitalizaciju tog područja koja počinje već krajem ove godine, u okviru proračuna Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za 2023. godinu planirano je 50 milijuna kuna", kazala je ministrica Tramišak.

Program Vlade predviđa revitalizaciju svih krajeva Republike Hrvatske, a moderne tehnologije, digitalizacija, investicije te projektima, kao i ulaganja u regionalne lance vrijednosti omogućit te ulaganja i potaknuti obnovu i ovog kraja Hrvatske.
 
Tijekom svog posjeta ministrica Tramišak sastala se u Gradu Imotskom s gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Ivanom Budalićem te načelnicima općina Proložac i Zagvozd Matom Lasićem i Miroslavom Gaće. U Podbablju je održala sastanak s načelnicima Podbablja, Zmijavaca i Runovića Ivanom Karinom, Mijom Šutom i Mariom Repušićem, dok se u Cisti Provo sastala s načelnicima Ciste Provo, Lovreća i Lokvičića Božom Ćubićem, Petrom Petričevićem i Brankom Knezovićem.
 
Ministrica Tramišak je naglasila kako je do sada iz Europskih strukturni i investicijski fondovi (ESIF) na području Imotske krajine ukupno ugovoreno 41,37 milijuna eura (314,39 milijuna kuna), dok je iz nacionalnih sredstava uloženo 4,83 milijuna eura (36,19 milijuna kuna).
 
Kako bi jedinice lokalne samouprave nastavile realizirati svoje projekte te kako bi se nastavila ulaganja u ovaj kraj Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske priprema posebni program za razvoj Dalmatinske zagore u sklopu regionalnih razvojnih projekata i razvoja potpomognutih područja Republike Hrvatske.
 
"U okviru regionalnih programa kohezijske politike za novo programsko razdoblje na raspolaganju je ukupno 5,203 milijardi eura kroz Program konkurentnost i kohezija te 1,569 milijardi eura kroz Integrirani teritorijalni program. Posebno je za naglasiti kako je u sklopu navedenih ulaganja za potpomognuta i brdsko-planinska područja usmjereno preko 470 milijuna eura (preko 3,57 milijardi kuna)", istaknula je ministrica.
 
U okviru Programa konkurentnost i kohezija za novo razdoblje su izdvojena sredstva  za slabije razvijena područja na način da su u većini predloženih ulaganja identificirana financijska sredstva koja se minimalno moraju usmjeriti na slabije razvijena područja (potpomognuta i brdsko planinska područja). Predviđen je iznos za teritorijalni fokus u okviru Programa konkurentnost i kohezija namijenjen za potpomognuta područja i Brdsko planinska područja u iznosu od 404,9 milijuna eura.
 
"Ta ulaganja obuhvaćaju ulaganja u područja digitalizacije za građane, poduzeća, digitalne povezivosti (agregacijska mreža), energetske učinkovitosti, upravljanje rizicima (vatrogastvo), vodnokomunalne infrastrukture, bioraznolikosti i zelene infrastrukture, povezivosti (biciklističke staze), sektor zdravstva (aktivnosti primarne zdravstvene zaštite), stambene infrastrukture, obrazovanje (sportske dvorane u sklopu CDŠ) te kulture i turizma, te će ova sredstva biti na raspolaganju kako Imotskoj krajini, tako i ostalim područjima koja ulaze u obuhvat navedenih programa, naglasila je ministrica Tramišak".
 
Pored navedenog, u okviru Integriranog teritorijalnog programa postoji i iznos od 66 milijuna eura, koji se odnosi na ulaganja u poduzetničke potporne institucije, u okviru industrijske tranzicije.
 
Ovaj iznos se odnosi na ulaganja u poduzetničke potporne institucije, u okviru industrijske tranzicije. U okviru specifičnog cilja ulagat će se i u potpomognuta i brdsko-planinska područja na lokalnoj razini. Kako bi se povećala atraktivnost potpomognutih i brdsko-planinskih područja za privlačenje ulaganja i omogućio rast i razvoj malih i srednjih poduzeća u okviru regionalnih lanaca vrijednosti koji čine okosnicu lokalnog gospodarstva na tim područjima, dat će se podrška razvoju specijalizirane poslovne infrastrukture za male i srednje poduzetnike, sukladno potrebama poduzetnika definiranih u okviru akcijskih planova za regionalne lance vrijednosti - Agri-food, Zeleni rast.
 
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije iskazala je zadovoljstvo održanim sastancima i iskazanim mogućnostima i prilikama koje novo razdoblje donosi.

Predstavnici lokalne samouprave iskazali su zahvalnost Vladi Republike Hrvatske i ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataši Tramišak koji su za novo razdoblje posebnu pozornost stavili na ovo područje te predložili posebna ulaganja kroz lance vrijednosti za sve krajeve Republike Hrvatske ali i na mogućnosti da se u okviru programa potpomognutih i brdsko planinskih područja posebna pozornost stavi i na Imotsku krajinu te Dalmatinsku zagoru.
 
 
 

Pisane vijesti