Ministrica Nataša Tramišak u radnom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Veljača/Virovitica/2.jpg
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak održala je u petak radni sastanak sa županom Virovitičko-podravske županije Igorom Androvićem u Virovitici. 

Tema sastanka bili su natječaji na koje Županija, gradovi i općine, planiraju prijaviti svoje projekte te mogućnosti daljnjeg financiranja projekata.


"Razgovarali smo i o mogućnostima financiranja kroz Nacionalni plan oporavka te o idućem novom financijskom okviru, kolika će nam sredstva biti na raspolaganju te gdje smo tu mi kao Županija, gradovi i općine sa svojim bazama projekata koje imamo. Važno je da vidimo što ćemo moći prijavljivati kako bi mogli pripremiti dokumentaciju i biti spremni kada natječaji budu izlazili, i kroz Nacionalni plan oporavka i kroz novo financijsko razdoblje", rekao je župan Andrović, dodavši da je bilo riječi i o natječajima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u sklopu kojih se nacionalnim sredstvima sufinanciraju manji projekti.


"I do sada smo uvijek prijavljivali sufinanciranja područnih škola, energetskih obnova… To su možda financijski manji projekti, ali puno znače za općine, gradove, ali i samu Virovitičko-podravsku županiju", naglasio je župan. 
 

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak istaknula je da je početkom ove godine raspisan natječaj za potpomognuta područja, brdsko planinska područja i poseban program za gospodarsku revitalizaciju Slavonije Baranje i Srijema koji otvaraju brojne mogućnosti za prijavu projekata koji imaju priliku jačati gospodarstvo, a otvaraju se mogućnosti kreiranja poslovnih poduzetničkih zona, kao i turističkih sadržaja, svega onoga što će značajnije pomoći i gospodarstvu kroz naredne 2 do 3 godine.
 

"Osim toga tu su naši standardni pozivi i mogućnosti ulaganja u komunalnu, društvenu, zdravstvenu obrazovnu infrastrukturu koji se mogu realizirati i putem programa održivog razvoja lokalne zajednice ili programa za brdsko planinska područja ili za regionalne projekte", rekla je ministrica dodavši da očekuje velik broj prijava s područja Virovitičko-podravske županije.
 

"Novo programsko razdoblje je pred nama, neki pozivi iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti su već započeli, početak je i provedbe višegodišnjeg financijskog okvira gdje prve pozive očekujemo krajem ove godine, mi smo u završnoj fazi razgovora s Europskom komisijom kao bi operativni programi bili u prvoj polovici godine odobreni i nakon toga krećemo i s prvim pozivima", naglasila je ministrica Tramišak i pohvalila dosadašnje uspješno povlačenje EU sredstava. 
 

"Pohvalno za Virovitičko-podravsku županiju je da su u proteklom razdoblju sa 2,4 milijarde kuna vrijednosti EU projekata pokazali kako, iako su jedna od manjih županija, visoko kvalitetno rade na projektima kako bi sve potrebe mogli financirati svim raspoloživim izvorima uključujući i fondove EU. Vjerujem da će biti jednako uspješni, ali i uspješniji u novom razdoblju, obzirom na nove prilike koje se nude", zaključila je ministrica Tramišak. 



Pisane vijesti