Ministri u Dubrovniku razgovarali o Strategiji EU za Jadransko-jonsku regiju

Slika /slike/Vijesti/Tolusic_godisnji_forum_120516.png

Ministar Tolušić: „Svjesni smo da uključivanjem u makro-regionalne strategije, države u regiji mogu zajednički rješavati izazove, i tako doprinijeti postizanju ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije“

U Dubrovniku se 12. i 13. svibnja 2016. održava prvi Godišnji forum Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije. Povjerenici i predstavnici Europske komisije, ministri svih osam država sudionica Strategije EU za jadransko-jonsku regiju, mjerodavna ministarstva, jedinice lokalne i regionalne samouprave, obrazovne i znanstveno-istraživačke institucije, privatni sektor i brojni drugi sudionici govorit će o napretku ciljeva Strategije od njezina usvajanja u rujnu 2014. godine.
 
Prije svečanog otvaranja Foruma 12. svibnja, održan je ministarski sastanak Jadransko-jonskog Vijeća i država sudionica Strategije EU za jadransko-jonsku regiju na kojem je glavna tema bio proces povezivanja makro-regionalnih strategija i ESI fondova. Sastanku su prisustvovali povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Cretu, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić  te ministri i predstavnici ostalih država sudionica iz područja vanjskih poslova i EU fondova.
 
Strategija EU-a za Jadransko-jonsku regiju uspostavljena je s ciljem bolje suradnje između država koje se nalaze na teritoriju Jadransko-jonske regije i to 4 EU države članice i 4 ne-EU države članice. U 2016. godini, kada Republika Hrvatska su-predsjeda Upravljačkim odborom Strategije, poseban naglasak stavlja se na strateške projekte koji imaju snažan transnacionalni učinak na sve zemlje regije, dostupnost i atraktivnost makro-regije, razvoj energetske mreže, konkurentnost malih i srednjih poduzeća i obrazovanje kao horizontalni prioritet.
 
„Hrvatska čini sve kako bi otvorila vrata EU fondova Strategiji. Nadam se da ćemo na taj način postaviti dobar primjer svim našim partnerima koji sudjeluju u Strategiji EU za Jadransko-jonsku regiju“, izjavio je ministar Tolušić.
 
Na ministarskom sastanku usvojena je i Dubrovačka Deklaracija koja potvrđuje napredak u uspostavljanju strukture upravljanja i provedbi Strategije. Sudionici sastanka pozvali su sve države članice Strategije da u suradnji s nacionalnim i regionalnim vlastima osiguraju povezivanje ESI fondova s prioritetima Strategije.

Pisane vijesti