Ministri Jovanović i Grčić otvorili novoizgrađenu Obrtno-tehničku školu u Splitu

Slika /arhiva/SLIKE/Teh-skola-Split_04_02_2013_1.jpg

Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) Branko Grčić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović otvorili su novoizgrađenu Obrtno-tehničku školu u Splitu u koju je zajedno sa sportskom dvoranom, koja će uskoro biti završena, uloženo gotovo 80 milijuna kuna.

Ministar Jovanović istaknuo je na svečanosti da će u toj "velebnoj zgradi 650 učenika u 31 razredu imati mnogo bolje uvjete stjecanja znanja i vještina" nego dosad.

Najavio je da će u Splitu uskoro biti završena i gradnja zdravstvene škole te Osnovne škole Pujanke, a u Sveučilišnom kampusu uskoro će biti otvoren i studentski dom te zgrada u kojoj će biti smještena tri fakulteta.

Ministar Jovanović rekao je kako je ukupna vrijednost objekata koje će sljedećih tjedana otvoriti u Splitu oko 100 milijuna eura, što je jasan pokazatelj koliko vlada ulaže u razvoj obrazovanja.

Istaknuo je kako očekuje da će novoizgrađena Obrtno-tehnička škola u Splitu biti primjer kako škole ne služe da bi se u njima dobile ocjene, nego da bi učenici stekli znanje, vještine i kompetencije na temelju kojih mogu dobiti posao.

U toj se školi, kako je rečeno, osposobljavaju automehaničari, autolimari, vodoinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije, elektromehaničari, elektroinstalateri, stolari i drvni tehničari dizajneri.

Potpredsjednik vlade Grčić predložio je vodstvu škole da "inoviraju školske programe i formiraju razrede za nova zanimanja" za koja danas u suvremenom gospodarstvu ima potrebe. Kao primjer naveo je jednu školu u Slavoniji, sličnu splitskoj Obrtno-tehničkoj školi, u kojoj je otvoren razred za montere solarnih ćelija na krovovima, te je za taj projekt dobila i novac iz fondova EU-a.

"Splitska Obrtno-tehnička škola svojim kapacitetima može postati centar za razvoj novih programa u skladu s novim zahtjevima koje donosi suvremeno vrijeme i nama u Hrvatskoj", rekao je Grčić.

Dodao je da ta škola može pridonositi razvoju samozapošljavanja po ugledu na Poljsku. "Za nedavnog posjeta Poljskoj zanimali smo se kako su oni uspjeli u zadnjih četiri-pet godina krize izbjeći pad gospodarskih aktivnosti i bruto društvenog proizvoda. Odgovorili su nam da su u tomu uspjeli jer su razvijali i samozapošljavanje, posebice u obrtništvu, što je i država konkretno podupirala", rekao je Grčić.

(Hina)

Galerija:



Pisane vijesti