Ministar Tolušić ugostio osječke studente: „Uvjeren sam da će projekt Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU olakšati studentima put do tržišta rada“

  • Slika /slike/Vijesti/Galerije/Osjecki studenti u posjetu 17_10_2016/Osjecki studenti_17_10_2016_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U ponedjeljak, 17. listopada 2016. godine, studenti pete godine Ekonomskog fakulteta u Osijeku posjetili su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) gdje ih ministar Tolušić sa suradnicima pobliže upoznao s radom institucije te objasnio regionalnu politiku Republike Hrvatske i način funkcioniranja Sustava upravljanja i kontrole korištenja EU fondova.

Uz navedeno, studentima su prezentirane mogućnosti financiranja EU sredstvima te projekt Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU, kojeg MRRFEU provodi već treću godinu zaredom. 

Pilot projekt Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU pokrenut je u lipnju 2014. godine s ciljem podizanja svijesti studentske populacije o važnosti i koristi EU fondova. Ovu godinu Akademiju pohađa dvjestotinjak studenata okupljenih u trideset i tri studentske udruge ili neformalne grupe. Neke od aktivnosti ovog projekta su: identificiranje i predstavljanje lokalnih projekata, organizacije Dana EU fondova na fakultetu, suradnja s regionalnim koordinatorima, održavanje Facebook stranice, održavanje radionica „Od ideje do projekta“, „Upravljanje projektnim ciklusom“, „Erasmus+ radionice“ i sl.

„Studenti se na ovaj način upoznaju s ključnim politikama Europske unije, EU fondovima, metodom upravljanja projektnim ciklusom i procesima izrade projektne prijave. Kroz projekt Akademije uče osnovne komponente dobro napisanog projekta i kako svoje projektne ideje pretvoriti u projektni prijedlog sufinanciran sredstvima iz EU fondova. Tako obučeni vrlo će lako naći svoj put do tržišta rada.“- rekao je prigodom predstavljanja ministar Tomislav Tolušić.

Najuspješniji radovi i studenti pri završetku projekta nagrađuju se studijskim posjetom u Bruxelles, gdje se upoznaju s radom institucija Europske Unije. U suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, studenti će i ove godine 1. i 2. prosinca posjetiti Bruxelles.

Ministarstvo u sklopu Dana otvorenih vrata organizira studijske posjete za razne predstavnike stručne i šire javnosti u cilju informiranja i edukacije o mogućnostima koje proizlaze iz EU fondova. Važno je istaknuti da ovo nije prvi put da Ministarstvo ugošćuje studente u svojim prostorijama te da se stručnjaci iz ministarstva redovito odazivaju na svaku studentsku inicijativu koja za cilj ima proširiti znanja o regionalnoj politici i EU fondovima.

Pisane vijesti