Ministar Tolušić ponovno okupio župane i regionalne koordinatore

Slika /slike/Vijesti/Zupani_5.10.2016.jpg

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić,  zajedno sa suradnicima, održao je radni sastanak s hrvatskim županima i regionalnim koordinatorima u prostorijama Ministarstva u Zagrebu

Glavna tema ovomjesečnog sastanka bili su EU natječaji, indeks razvijenosti i početak provedbe projekta IPA 2012 „Podrška unaprjeđenju i daljnjem jačanju sustava izobrazbe za europske strukturne i investicijske fondove na regionalnoj i lokalnoj razini“.
 
Nakon što su nositelji regionalnoga razvoja informirani o natječajima u provedbi i najavi, predstavljen im je i novi model indeksa razvijenosti. Ministarstvo je odlučilo uspostaviti informatički sustav podataka i pokazatelja potrebnih za evaluaciju te modeliranje i testiranje različitih varijanti modela koji u konačnici trebaju rezultirati poboljšanim modelom izračuna indeksa razvijenosti. Novi model će znatno doprinijeti financiranju slabije razvijenih područja i svrstati 50-tak jedinica lokalne samouprave u potpomognuta područja.
 
Na sastanku je održana i kratka prezentacija spomenutog IPA projekta pomoću kojega Ministarstvo želi unaprijediti sustav izobrazbe za europske strukturne i investicijske fondove na regionalnoj i lokalnoj razini, pripremiti nove edukacije te provesti dodatnu edukaciju zaposlenika koji rade na pripremi i provedbi EU projekata. Krajnji korisnici ovog projekta, vrijednog više od 1,3 milijuna kuna, su zaposlenici regionalnih koordinatora i službenici koji rade u jedinicama lokalne i regionalne samouprave i ostalim tijelima na lokalnoj i regionalnoj razini.
 
Župani i regionalni koordinatori izrazili su zadovoljstvo ovakvim načinom rada i uključivanjem regionalne i lokalne razine u relevantne procese i aktivnosti Ministarstva.
 
Tom prigodom ministar Tolušić je izjavio: „Jedino partnerskim pristupom možemo ispuniti zajedničke ciljeve, a tu prvenstveno mislim na uspješno povlačenje EU sredstava i na ravnomjeran razvoj svih krajeva Republike Hrvatske!“ 
 
Sastanci sa županima i regionalnim koordinatorima služe kao platforma za izvještavanje o aktivnostima regionalnoga razvoja te o poteškoćama i izazovima s kojima se predstavnici regionalne razine susreću u svakodnevnom radu. Partnerskim pristupom Ministarstvo želi doprinijeti bržoj i kvalitetnijoj pripremi i provedbi projekata i značajnijem povlačenju sredstava iz EU fondova.

Pisane vijesti