Ministar Šime Erlić u Dnevniku HTV-a: Iskoristiti potencijal, na raspolaganju je 25 milijardi eura

Slika /slike/Vijesti/2023/1e158c2b-b1ef-4286-820a-152a8c395ff5.jpg

Šime Erlić dobio je ovoga utorka povjerenje Hrvatskog sabora da preuzme Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. 

Na pitanje koji će mu biti prvi potezi, novi ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kazao je kako će se sutra sastati sa suradnicima te da je u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zadnje dvije godine.

"Nameću se dva bitna cilja, to je prvo završetak postojeće financijske perspektive, na nama je da organiziramo cijeli sustav, procese, procedure, da ubrzamo korisnike da završe projekte na vrijeme, a kako bi iskoristili svaki euro koji nam je stavljen na raspolaganje", istaknuo je u Dnevniku HTV-a.

Dodaje da je puno toga napravljeno u zadnjih šest godina.

"Sada smo na 80% isplaćenih sredstava od ukupno 10,7 milijardi eura stavljenih na raspolaganje, sada je naš ključni izazov da to potrošimo do kraja ove godine", pojašnjava ministar Erlić. 

"Vjerojatno ćemo trebati dodatno zaposliti ljude"

Dodaje da je drugi cilj uspostava sustava za novu financijsku perspektivu.

"Dakle svih sredstava, 9 milijardi eura koje smo dobili, ta sredstva moramo osigurati da što prije dođu do korisnika", kazao je.

Ključno je, dodaje, osim pravila i procedura koje treba pojednostavljvati, da imaju ljude za obavljati posao.

"Mi smo imali 10,7 milijardi eura na raspolaganju, a sada imamo 25 milijardi eura. Sustav ima oko dvije tisuće ljudi, to je velik pritisak. Vjerojatno će biti potrebna nova zapošljavanja. No, nije samo to poanta, već da unutar sustava kvalificiramo ljude", ističe novi ministar Erlić.
 
Što se regionalnim razvojem?

Govorio je u Dnevniku HTV-a i o drugom dijelu svojega resora, a to je regionalni razvoj.

"To je naš najveći izazov i kontinuirani zadatak. Moj je cilj da u sljedećem razdoblju iskoristimo fondove i usmjerimo ih prema onim krajevima kojima to najviše treba te da se iskoristi potencijal koja imaju, pojašnjava dodajući da se to radi o područjima poput brdsko-planinskih potpomognutih područja ili otoka, a koja zaostaju za prosjekom razvoja te na sva druga područja u Hrvatskoj koja zaostaju", naglasio je Erlić.

Dodaje da se do kraja mandata može unaprijediti situacija.

"Pred nama je nikada veći investicijski potencijal, vjerujem da ćemo kroz sljedeće desetljeće iskoristiti "priliku generacije" i približiti se najrazvijenijim zemljama članicama EU-a", istaknuo je ministar. 

O suradnji s Tramišak: Surađivali smo profesionalno

Osvrnuo se i na suradnju s bivšom ministricom Natašom Tramišak.

"Surađivao sam profesionalno, imao sam jasne zadaće. Svi smo radili za Vladu, u tom smo smislu morali surađivati, odrađivali smo to vrlo profesionalno. Ako se oko nečega ne bi slagali, a što je uobičajeno u svakom poslu, ja sam nastojao to reći ministrici, no iza zatvorenih vrata. Onda je to na ministru da odluči što će on i kako napraviti. Takva sada situacija čeka i mene. Nitko od nas nije ovdje zauvijek, nema ugovora na neodređeno kada si ministar", zaključio je ministar na kraju razgovora.

Izvor: HRT/MRRFEU


Pisane vijesti