Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić sa kolegama ministrima obišao potresom stradala područja Petrinje i Dvora

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Siječanj/HN20230124888991.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, zajedno s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem, potpredsjednikom Vlade RH i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, potpredsjednicom Vlade RH Anjom Šimpragom te v.d. ravnateljem SAFU-a Draganom Jelićem nazočio je sjednici Stožera civilne zaštite u Petrinji te je obišao potresom stradala područja Petrinje i Dvora.

Na sjednici Stožera civilne zaštite, ministar Bačić je upoznao članove Stožera s planom aktivnosti Ministarstva na ubrzanju obnove odnosno prioritetima usmjerenima k ubrzanju cjelokupnog procesa obnove.
 
Poručio je kako danas u javno savjetovanje ide novi zakon kojim će se sva operativna tijela zadužena za obnovu objediniti pod Ministarstvom graditeljstva. Na sljedećoj sjednici Vlade, detaljno ću predstaviti i plan od 7 vidova stambenog zbrinjavanja građana koji su sada u kontejnerima, a plan je do 1. studenoga osigurati prikladni smještaj svima.
 
Tom prilikom ministar Erlić je poručio kako su 2021. godine reprogramirali programski dokument Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za financiranje iz Eurpskog fonda za regionalni razvoj, što je stvorilo osnovu za financiranje višestambenih zgrada, obnove kuća i izgradnje zamjenskih kuća u vlasništvu Republike Hrvatske koje provodi Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje. Osiguranim sredstvima u iznosu 111 milijuna eura omogućena je izgradnja 20 višestambenih zgrada na području Petrnje, Gline, Topuskog, Gvozda i Dvora sa ukupno 308 stanova, te izgradnja 67 novih kuća, te obnove više stotina kuća.
 
„Danas smo imali prilike vidjeti početak izgradnje jedne višestambene zgrade u Dvoru, a vjerujem kako će se do kraja godine dovršiti izgradnja većine planiranih objekata.
U novoj financijskoj perspektivi plan nam je nastaviti podupirati sve aktivnosti koje pomažu revitalizaciju potresom pogođenih prostora, kao podrška planu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, sukladno mogućnostima koje pružaju fondovi Europske unije", istaknuo je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.
 
Nakon održane redovite sjednice Stožera civilne zaštite ministri su obišli potresom stradala područja. Nakon obilaska kontejnerskog naselja i novoizgrađenih kuća u Petrinji, otvoreno je gradilište višestambene zgrade u Dvoru čija je izgradnja financirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
Foto: Hina

Pisane vijesti