Ministar Pavić obišao zagrebačku katedralu i Nadbiskupski dvor

  • Slika /slike/Vijesti/2020/svibanj/Katedrala 1 (1).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar reginalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske mr. sc. Marko Pavić obišao je u četvrtak 28. svibnja 2020. godine zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem zagrebačku katedralu i Nadbiskupski dvor koji su u potresu pretrpjeli velika oštećenja. 

Kardinal Bozanić je, uz mons. Ivana Hrena predsjednika Odbora za obnovu zagrebačke katedrale te ing. Damira Foretića projektanta obnove Katedrale i nadzornog inženjera, upoznao ministra Pavića s oštećenjima na zagrebačkoj katedrali.
 
Nakon obilaska Katedrale ministar Pavić obišao je i Nadbiskupski dvor, a o razmjerima oštećenja govorili su upravitelj Nadbiskupskog dvora preč. Ivica Budinšćak i  nadzorni inženjer na sanaciji Nadbiskupskog dvora i Nadbiskupskog duhovnog stola dipl. ing. Boris Blažević.
 
Po obilasku Dvora, kardinal Bozanić i ministar Pavić zadržali su se u razgovoru. Kardinal Bozanić je izrazio zahvalnost ministru Paviću na podršci i nastojanjima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da se pronađu najbolja rješenja potrebna za neposrednu sanaciju Katedrale i Nadbiskupskog dvora u cilju sprječavanja daljnjih oštećenja. »Zagrebačka katedrala jedinstven je simbol hrvatskog identiteta, ali i spomenik nulte kategorije koji, u liku svoga graditelja Austrijanca Hermana Bollea, otkriva blisku povezanost Zagreba s europskim kulturnim središtima«, rekao je kardinal Bozanić.   
 
Susretu su uz Ministra prisustvovali gospođa Ana Odak, pomoćnica ministra, gospodin Miroslav Smetiško, glavni savjetnik, gospodin Ivan Bota, savjetnik ministra i gospodin Luka Bogdan, potpredsjednik gradske četvrti Gornji grad i predsjednik Civilne zaštite Gornji grad, a uz kardinala Bozanića susretu su prisustvovali preč. Tomica Šestak, nadbiskupijski ekonom te preč. Ivica Budinšćak.

Izvor: http://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti/aktualnosti/ministar-regionalnoga-razvoja-i-fondova-europske-unije-obisao-katedralu-i-nadbiskupski-dvor

Pisane vijesti