Ministar Erlić u posjetu Nastavnom regionalnom središtu za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_7853.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ovaj centar sa sjedištem u Vučevici najznačajniji je infrastrukturni segment FIRESPILL projekta.

Uz domaćine, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, županijskog vatrogasnog zapovjednika Ivana Kovačevića i druge stručnjake iz područja vatrogastva i civilne zaštite, ministar je obišao kompleks gdje su prezentirani način obuke, specijalna oprema i simulatori te projekcije za finalnu realizaciju projekta.

Dosad je za izgradnju i opremanje potrošeno 11,6 milijuna eura, a nastavak iziskuje još oko 19 milijuna eura, koji će se osigurati iz više različitih EU izvora.
 
„Ovaj projekt jedan je od najprepoznatljivijih prekograničnih projekata u zadnjih 10 godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji. Priznanje mu je dala i sama predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je posjetila centar i time potvrdila njegovu važnost. Vizijom koju je imala vatrogasna zajednica, u suradnji s talijanskim partnerima, došli smo do pola posla i sada, sukladno projektu, ostaje za podići još dvije blokovske zgrade. Pronašli smo način kako ćemo osigurati daljnje financiranje ovog projekta. Nominirat ćemo ga kao strateški projekt u okvirima programa „INTERREG Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora“, a na taj način proširit ćemo njegov utjecaj i koristi i na druge zemlje. Bit će to sam vrh kvalitete obuke i smještaja u ovom dijelu Europe. Ostatak financiranja osigurat ćemo iz Programa konkurentnost i kohezija i time zatvoriti financijsku konstrukciju projekta“, izjavio je ministar Erlić u Vučevici.
Dodao je kako bi se u sljedećim mjesecima trebao potpisati ugovor za prvih 10 milijuna eura.
„Nakon toga je na Županiji, svim službama i parterima, da krenu s raspisivanjem natječaja za radove. Sretan sam što smo u prilici razvijati primjer-projekt na razini Europske unije i širiti njegov utjecaj na ostale zemlje“, zaključio je ministar.
 
Župan Blaženko Boban izrazio je veliko zadovoljstvo današnjim razgovorom s ministrom i pronalaskom rješenja za kompletan dovršetak centra.
„Ovo što vidite je polovica cjelokupnog projekta, jer uz postojeći otvoreni objekt, moramo sagraditi još dva. Nazovimo ih B i C objektima. U B objektu planiran je trenažni bazen, učionice i sve što je moguće napraviti za treniranje sigurnosnih potreba na kopnu i na moru. U C objektu planiran je smještaj. Cilj nam je da kroz ugovore s drugim vatrogasnim službama iz Europe, pa i ostatka svijeta, naše regionalno središte postane samoodrživo, a za to moramo imati i smještajne kapacitete“, kazao je župan Boban. 
 
Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević očekuje početak prvih obuka do sezone, a punu vrijednost centar će pokazati kada bude u potpunosti dovršen. 
„Svaka postrojba obuke provodi zasebno, a problem je seljenje kadra na razne lokacije i nerijetko oskudna materijalno-tehnička sredstva svake od njih. Sada ćemo sve imati na jednom mjestu, uz osiguranje kvalitete, te će sve ići puno lakše“, istaknuo je zapovjednik Kovačević koji se veseli prvim obukama operativnih snaga u Vučevici.
 
„Ovdje je riječ je o najsofisticiranijoj opremi, poligonima s požarnom kućom i trening galerijom gdje će se provjeravati i unaprjeđivati fizička spremnost. Centar je zamišljen ne samo u smislu edukacija već i u podizanju spremnosti i kompletne požarne preventive, a važno je istaknuti i dio u kojem centar ima međunarodni značaj. Zadnjih nekoliko godina osposobljavamo vatrogasce iz Europe u području gašenja šumskih požara, za što je ovaj centar zamišljen kao centar izvrsnosti, i već smo potpisali sporazum s vatrogasnom zajednicom Baden Wurttenberg. Važno je napomenuti da smo i nastavna baza splitskog FESB-a i forenzike, što u tom dijelu iznimno doprinosi praktičnom aspektu učenja“, pojasnio je Ante Ivanović, voditelj organizacije, međunarodnih poslova i EU projekata. 
 
Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva sa sjedištem u Vučevici najznačajniji je infrastrukturni segment FIRESPILL projekta. Značajan dio zauzimaju poligoni za obuku koji uključuju požarnu kuću i simulatore za intervencije u zračnom, cestovnom i željezničkom prometu, te simulator za plamene udare.

 
 

Pisane vijesti