Ministar Erlić u posjetu Ličko-senjskoj županiji

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG-20230728-WA0018.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U sklopu susreta i održanih radnih sastanaka uručeni su ugovori korisnicima 3 programa Ministarstva.

Ministra je u Gospiću dočekao župan Ličko-senjske županije Ernest Petry sa suradnicima. Obišli su derutnu zgradu u centru grada koja je nedavno, prigodom posjeta potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića, prenesena na upotrebu Županiji. Ona će nakon planirane renovacije služiti za rad županijskih upravnih odjela.

Ministar je potom u zgradi Županije uručio ugovore korisnicima 3 programa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Radi se o bespovratnim sredstvima koja se dodjeljuju na temelju Programa održivog razvoja lokalne zajednice, Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini, te poziva „Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“. Ukupno je riječ o 16 ugovora kojima će se, u partnerstvu s općinama i gradovima s područja Like, financirati brojni vrijedni projekti poput spajanja cestom naselja u Općini Brinje, izgradnje dijela vodovodne mreže u Općini Vrhovine, uređenja prostora za ljekarnu u Općini Lovinac, podizanja skloništa za napuštene životinje u Otočcu i dr.
Osigurana su sredstva i za projektnu dokumentaciju za zgradu gimnazije i strukovnu školu u Gospiću, a vrijednost svih projekata iznosi milijun eura.

Uz već ugovorene projekte, Ličko-senjska županija uskoro očekuje realizaciju novih inicijativa za koje su sredstva osigurana kroz Program gospodarske i društvene revitalizacije Like. Za ovaj program, posebno namijenjen samo Lici, Vlada Republike Hrvatske osigurala je iznos od 4 milijuna eura.

Nakon radnog sastanka, ministar Erlić posjetio je razvojni centar Ličko-senjske županije i Ličku razvojnu agenciju LIRA. Ovo je bila prilika da ministar osobno vidi napredak koji se postiže kroz razvojne projekte financirane iz EU fondova, kao i da se upozna s budućim planovima i projektima u pripremi.

Pisane vijesti