Ministar Erlić u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/hgf.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uz sastanak u županijskoj upravi, ministar je obišao i neke od projekata financiranih EU fondovima.

Ministra su u Koprivnici dočekali župan Darko Koren sa suradnicima, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić, ravnateljica Regionalne razvojne agencije PORA Melita Birčić, te ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica Mato Devčić.
Župan Koren uvodno se obratio i zahvalio ministru na dolasku te naglasio kako Koprivničko-križevačka županija, iako prostorno manja, spada u područje velikih kapitalnih investicija od nacionalnog značaja vrijednih preko 700 milijuna eura, a velik dio tih projekata sufinanciran je EU sredstvima.
Istaknuo je izgradnju 2. kolosijeka pruge od Križevaca do mađarske granice vrijednu preko 400 milijuna eura, što je najskuplji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj a s 85% je sufinanciran iz EU fondova. Ostale investicije su aglomeracije Koprivnica, Križevci i Đurđevac vrijedne preko 160 milijuna eura, izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica vrijedan 120 milijuna eura te izgradnja dionice brze ceste Križevci - Kloštar Vojakovački.
Istaknuvši kako Županija ima kvalitetnu suradnju s Ministarstvom po svim pitanjima, župan je dodao kako svi imamo zajednički cilj, a to je ravnomjerni razvoj prostora općina, gradova i županija, a u konačnici i države, na što su usmjereni svi projekti koji se provode.
„Uspješni smo u korištenju EU sredstava, posebno u suradnji s našom Regionalnom razvojnom agencijom PORA-om, koja je od velike pomoći, i jedinicama lokalne samouprave koje nemaju vlastite kapacitete za provođenje EU projekata. Ključno nam je osigurati kvalitetan životni standard našim građanima što, vjerujem, i uspijevamo upravo preko projekata. U prethodnoj financijskoj perspektivi na našem su se području provodili projekti vrijedni 500 milijuna eura, a trenutno je u provedbi njih 18 projekata u iznosu preko 97 milijuna eura, dok ih se 23 u iznosu 86 milijuna eura nalazi u fazi ocjenjivanja“, kazao je župan te se u nastavku osvrnuo na Razvojni sporazum Sjever koji služi kao temelj daljnjeg napretka Županije, ali i cijele sjeverozapadne regije.
Podsjetivši kako Razvojni sporazum obuhvaća kapitalne projekte vrijedne preko 413 milijuna eura (revitalizacija dvorca Inkey, izgradnja nove zgrade Srednje škole Koprivnica, izgradnja Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, termalne toplice u Kloštru Podravskom, terminal za kombinirani/ intermodalni transport Križevci i nacionalni projekt izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice), župan je rekao kako su potpisani i ugovori vrijedni 750 tisuća eura za projektno-tehničku dokumentaciju za projekte izgradnje Centra zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije, Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli te Srednje škole Koprivnica. 

Ministar Erlić zahvalio je županu na pozivu na dolazak te se posebno osvrnuo na učinke dosad provedenih EU projekata i mogućnosti koje se otvaraju u novom programskom razdoblju. 
„Na vašem se području vidi dinamika razvoja, provodite mnogo projekata s kojima smo dobro upoznati, a naša je uloga da vam i dalje budemo na raspolaganju te da zajednički doprinosimo razvoju. Lokalna i regionalna razina svakako trebaju imati najvažniju ulogu u definiranju svojih prioriteta, a novi mehanizmi imaju upravo takav decentralizirani naglasak za koji se zalažemo. EU fondovi omogućili su ubrzani razvoj kakav ne bi bio moguć da se oslanja samo na proračunske mogućnosti županija, gradova i općina i vjerujem da nas u razdoblju pred nama čeka provedba još mnogo vrijednih projekata koji će unaprijediti kvalitetu života i dalje podizati standard naših građana. Ono što je iznimno važno je da se projekti na vrijeme pripremaju i da smo svi svjesni da nam partnerstvo i suradnja garantiraju uspješno povlačenje sredstava kojih iz nove EU perspektive u narednom razdoblju imamo nikad više na raspolaganju", kazao je ministar Erlić.

Od najvažnijih projekata dosad financiranih EU sredstvima župan je spomenuo Centar kompetentnosti, izgradnju sigurne kuće za žrtve nasilja kroz projekt „Novi početak“, pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, izgradnju i opremanje dnevnih bolnica u OB Koprivnica, kao i energetsku obnovu bolničkih objekata te centralne zgrade, projekt POZDRAV, projekte poboljšanja socijalne infrastrukture te projekte u okviru programa „Zaželi“.
Mnogo se ulagalo i u energetsku obnovu javnih objekata (škola i zdravstvenih ustanova), turističku, školsku i vrtićku infrastrukturu, u sektor zdravstva i socijalne skrbi, komunalno gospodarstvo i obnovu cesta te poduzetničke inkubatore.

Saborski zastupnik Sobota također je pohvalio suradnju s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te podršku u razvojnim projektima kojima se poboljšava životni standard u jedinicama lokalne samouprave, naglasivši ulogu i pomoć Županije i PORA-e, dok se saborski zastupnik Jakšić osvrnuo na suradnju kroz ITU mehanizam i ključne razvojne projekte koji će se na taj način ostvariti.

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić istaknula je brojne EU projekte koji su realizirani na području Županije uz dobru suradnju s jedinicama lokalne samouprave putem koje se kroz partnerski odnos utječe na još bolje povlačenje EU sredstava. Zahvalila je Ministarstvu na podršci koja se osjeti na svakom koraku te izrazila želju za uspješnom realizacijom novih projekata i planova.

Nakon održanog sastanka ministar Erlić, župan i suradnici uputili su se u koprivničku Opću bolnicu, gdje je ravnatelj Devčić govorio o projektima za koje je Bolnica u zadnjih 7 godina povukla 13 milijuna eura EU sredstava, dok se još 15 milijuna eura planira povući kroz nova ulaganja u narednim godinama.
Ministar je posjet završio obilaskom županijskog Centra kompetentnosti u Obrtničkoj školi Koprivnica, sufinanciranog s gotovo 4 milijuna eura iz EU fondova.
 

Pisane vijesti