Ministar Erlić u BIH: otvoren Posjetiteljski centar Gračine financiran iz EU fondova

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar je održao sastanke u Mostaru te sudjelovao na svečanosti u Ljubuškom.

Posjet je započeo sastancima s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BIH Draganom Čovićem, ministrom financija Federacije BIH Tonijem Kraljevićem, predsjednicom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marijom Buhač, te Predragom Čovićem, predsjednikom Vlade Županije Zapadnohercegovačke.
 
Iako je jedna od tema bio i osvrt na aktualnosti vezane za pretpristupne pregovore BIH s Europskom unijom, glavni fokus razgovora bile su mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova.
 
„Osnaživanje kapaciteta institucija iznimno je važno za dobru pripremljenost i kasniju provedbu EU projekata. U veljači ili ožujku organizirat ćemo forum na kojem ćemo omogućiti prijenos naših iskustava i znanja relevantnim institucijama s područja BIH, a to je ujedno i važan segment europskog puta Bosne i Hercegovine koji snažno podupiremo“, kazao je ministar Erlić.
 
Predsjednik HNS-a BIH Dragan Čović zahvalio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na svemu što čini za BIH vezano za pristupanje Europskoj uniji te pohvalio još jednom izvrsnu komunikaciju s predstavnicima hrvatske Vlade uz isticanje kako je „upravo Republika Hrvatska prava veza BIH s Europskom unijom“.
 
S obzirom na vrlo uspješnu suradnju Hrvatske i BIH na prekograničnim projektima, osobito onima financiranima iz EU fondova, ministar Erlić osvrnuo se i na brojne realizirane projekte kojima je značajno unaprjeđena kvaliteta nekih usluga u sektorima gospodarstva, zdravstva, socijalne skrbi ili turizma.
 
Upravo je jedan od tih projekata danas svečano otvoren - Posjetiteljski centar Gračine u Ljubuškom. Ovaj jedinstveni arheološki lokalitet, poznat i kao rimski vojni logor Bigeste, sada je restauriran, digitalno obogaćen za dodatna posjetiteljska iskustva te stavljen u funkciju kao vrijedna turistička ponuda Grada Ljubuškog.
 
„Nema boljeg simbola podupiranja vašeg europskog puta od svih brojnih projekata koje ste proveli uz pomoć EU sredstava. Na programu prekogranične suradnje u kojem sudjelujete, dosad je na raspolaganju bilo 57 milijuna eura, a sada za naše zajedničke ciljeve imamo duplo više - čak 117 milijuna eura. Dakle, ispred nas je zaista optimistična perspektiva, a posebne efekte očekujemo u radu malih poduzetnika koji su vitalni pokretač lokalne ekonomije i za koje je u novom programskom razdoblju osigurano gotovo 9 milijuna eura“, kazao je ministar Erlić u Ljubuškom.
 
Posjetiteljski i arheološki centar Gračine, čiji su izgradnja i opremanje financirani u okviru projekta „Heritage Revived“, ugovoren je na temelju prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020.
 
Nositelj ovog 2 milijuna eura vrijednog projekta je Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke, a partneri Grad Ljubuški, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Split iz Hrvatske, te Općina Ulcinj iz Crne Gore.
 
 
 

Pisane vijesti